Redovita konzumacija oraha i badema može značajno pridonijeti oporavku od raka debelog crijeva, pokazalo je najnovije američko istraživanje koje je uključilo 826 bolesnika oboljela od te vrste maligne bolesti kod kojih se nakon kirurškog odstranjivanja tumora bolest nije proširila na druge organe.

Broj preranih smrti u skupini oboljelih koja je tjedno konzumirala najmanje 56 grama orašastih plodova bila je 57 posto niža u usporedbi s kontrolnom skupinom koja ih nije uključila u svoju prehranu.

Prehrambeni stručnjaci inače ne preporučuju ove plodove jer su bogati mastima i kalorijama, tako da ne bi trebalo konzumirati više od pet do deset plodova dnevno.

Bademi sadrže vitamin E, magnezij, proteine, vitamin B2, bakar i fosfor te fitokemikalije i folnu kiselinu. U sto grama badema je 578 kalorija, 21,26 grama proteina, 19,74 grama ugljikohidrata, 11,8 grama dijetalnih vlakana i 50,64 grama masti.

Orasi su bogati nezasićenim mastima (linolinskom i oleinskom kiselinom), koje se preporučuju kao dio svakodnevne prehrane, osobito tijekom trudnoće.

No, budući da više od 60 posto orahovih žabica čine masnoće, njihova jedina slabost je visoka kalorična vrijednost. Tako je u 117 grama sadržano čak 765 kalorija - 76 grama masti, 18 grama bjelančevina i osam grama dijetalnih vlakana. No, s druge strane, orasi su bogati vitaminima C i E, kalcijem, magnezijem i željezom.

Temidayo Fadelu, liječnik u bostonskom Institutu za istraživanje raka "Dana Farber" i glavni autor studije, želio je utvrditi utječe li konzumacija orašastih plodova na zdravlje, i to u prvom redu kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka debelog crijeva. Pokazalo se da njihova redovita konzumacija može značajno poboljšati uspješnost liječenja karcinoma debelog crijeva.

"Tretman obično počinje kirurškim uklanjanjem ili kemoterapijom, pri čemu značajan utjecaj ima i pravilna prehrana", rekao je stručnjak, koji će rezultate ovog istraživanja predstaviti na ovogodišnjoj redovnoj konferenciji Američkog društva za kliničku onkologiju (Asco) koja će se održati u srpnju u Chicagu.

"Zdrave prehrambene navike tijekom liječenja često se guraju u drugi plan, dok je spomenuta studija pokazala da u velikoj mjeri može pridonijeti prevladavanju maligne bolesti. Prije svega, riječ je o vrlo jednostavnom načinu kao što je konzumacija orašastih plodova", pojasnio je kardiolog Daniel Hayes, predsjednik udruženja ASCO.