Vlada Republike Srpske dostavila je danas pozitivno mišljenje na strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine, čime su se stekli uvjeti da se, s obzirom na to da su ranije osigurana mišljenja drugih nadležnih institucija, ovaj okvirni razvojni dokument odmah uputi na usvajanje Vijeće ministara BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović odmah će danas uputiti ovaj dokument na usvajanje, a o svemu će biti obaviješteno izaslanstvo Europske komisije i nadležni organi u Bruxellesu.

Ministar Šarović očekuje da će ovim BiH biti omogućen pristup europskim fondovima za pomoć poljoprivredi te da će time biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba bosanskohercegovačka entiteta ostanu bez značajne pomoći Europske unije (EU). 

Europska komisija je u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima, ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba bh. entiteta, usvoji do kraja godine, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.