Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je okončala provjere istinitosti navoda koje su na obrascima izjava Središnjeg izbornog povjerenstva BiH naveli kandidati za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

U priopćenju SIPA-e se navodi da je posao urađen ulaganjem maksimalnih napora i “znatno prije isteka zakonom propisanog roka”.

“Na osnovu člana 10d. stav (7) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, konačni izvještaj danas je proslijeđen predsjedavajućem Vijeća ministara BiH na upoznavanje i dalje nadležno odlučivanje”, priopćila je v. d. glasnogovornice, inspektorica Kristina Jozić.

Ovim je, kako javlja Hrvatski Medijski Servis, otklonjena posljednja zapreka za izbor Vijeća ministara BiH. Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj će se birati novo Vijeće ministara zakazana je za 12 sati.

Istovremeno, stečeni su i uvijeti za istovremeni izbor Vlade Federacije u federalnom parlamentu, na kojem je insistirala Demokratska fronta. Nakon obavijesti iz SIPA-e, nakon koje je postalo jasno da će danas biti izabrano Vijeće ministara u novom sazivu, očekuje se kako će i dopredsjednik Federacije BiH Milan Dunović potpisati suglasnost za imenovanje Vlade F BiH, koju bi danas trebao potvrditi Parlament F BiH./HMS/