Nacrt zakona kojim se na Islandu predlaže zabrana obrezivanja dječaka, osim u slučaju zdravstvenih poteškoća, razgnjevila je čelnike triju najvećih vjerskih zajednica u svijetu.

Ako članovi islandskog parlamenta usvoje zakon, bit će to prvi takav slučaj u Europi u kojoj se dječaci izvan židovskih i muslimanskih zajednica rijetko obrezuju. U Sjevernoj Americi obrezivanje se obavlja iz higijenskih razloga.

Prijedlog zakona podnijela je i predstavila Silja Doegg Gunnarsdottir iz Napredne stranke usporedivši obrezivanje dječaka s međunarodno zabranjenim genitalnim sakaćenjem žena, koje je na Islandu zabranjeno još 2005. godine.

"Ako postoje zakoni kojima se zabranjuje obrezivanje djevojčica, onda bi isti trebao postojati i kada su dječaci u pitanju", rekla je.  

U opisu nacrta novog zakona stoji kako obrezivanje muške djece predstavlja "intervenciju na djetetovu tijelu koja može izazvati veliku bol".

"Posrijedi su prava djece, a ne sloboda vjerovanja. Svatko ima pravo vjerovati u ono što želi, no prava djece su iznad prava na vjerovanje", istaknula je nedavno Gunnarsdottir.

"Nordijske su zemlje poznate po zagovaranju ljudskih prava. Ako ovaj zakon prođe na Islandu, mislim da će nas slijediti i druge zemlje", rekla je.

Ističe kako obrezivanje dječaka krši njihova prava i nije u skladu s Konvencijom UN-a o pravima djeteta. Jedino opravdanje za obrezivanje mogu biti zdravstveni razlozi.

Pitanje zabrane obrezivanja razmatralo se i u drugim europskim zemljama, ali još nigdje nije zabranjeno.

Nacrtom zakona predviđa se šestogodišnji zatvor za osobe kojima se dokaže da su odstranile i najmanji dio ženskoga ili muškog spolnog organa.

Zaštita prava djece ili napad na vjerske slobode?

Protiv nacrta zakona se najglasnije protive islamska i židovska zajednica koje ga vide kao napad na vjerske slobode.

Smatra se da je svaki treći muškarac u svijetu obrezan, većinom iz vjerskih ili kulturnih razloga. Mnogi židovi i muslimani strahuju da bi pitanje obrezivanja pojačalo antisemitizam i islamofobiju, ukazujući na slične probleme oko odijevanja i ritualnog klanja životinja za hranu.

Prijedlog zakona Silje Doegg Gunnarsdottir trebao bi se primijeniti tako da se u dosadašnji zakon o ženskome genitalnom sakaćenju riječ "djevojčica" zamijeni s "djeca".

U Islandu živi 348.580 stanovnika, a po podacima Nacionalnog instituta za statistiku među njima je oko 1000 muslimana i 250 židova.  Mnogi od njih već su putovali u druge zemlje kako bi obavili obrezivanje svoje djece jer islandski liječnici odbijaju sudjelovati u takvim zahvatima.

I premda prijedlog zabrane ima široku potporu islandske javnosti vjerski poglavari smatraju ga neprihvatljivim.

Kardinal Reinhard Marx, predstavnik Katoličke crkve u Europskoj uniji, smatra da zakon predstavlja "opasan napad" na vjerske slobode.

"Kriminalizacija obrezivanja vrlo je ozbiljna mjera koja izaziva duboku zabrinutost te se stigmatiziraju neke vjerske zajednice", istaknuo je.

Glasnogovornik moćne Židovske agencije Avi Mayer izražava nezadovoljstvo prijedlogom zakona podsjećajući da on predstavlja prijetnju "jednom od temeljnih postulata židovske i islamske vjere koji su na snazi već tisuću godina".

Dodaje da se zahvat "u Sjedinjenim Državama potiče i promovira, među ostalim i zbog sprečavanja širenja HIV-a i AIDS-a".

Voditelj islandske muslimanske zajednice Salmann Tamimi smatra da se prije iznošenja prijedloga nije dovoljno razmišljalo jer nije bilo konzultacija ni s predstavnicima židovske niti islamske zajednice. Smatra da je prijedlog "vrlo loš za reputaciju Islanda".

U parlamentu se o prijedlogu zakona počelo raspravljati 8. veljače, a rasprava će se nastaviti i u predstojećih nekoliko mjeseci. Glasanje bi se trebalo održati prije ljetne parlamentarne stanke 7. lipnja.

Predstavnici četiriju islandskih političkih stranaka poduprli su prijedlog, a oko 500 islandskih liječnika potpisalo je peticiju kojom se prijedlog zabrane podupire uz objašnjenje da su rizici što ih nosi obrezivanje veći od njegovih prednosti.

"Ovo nije zakon protiv religije", naglašava na kraju Gunnarsdottir. "To je zakon za zaštitu djece i njihovih prava".