Islamska država preuzela je odgovornost za jučerašnji napad ispred britanskog parlamenta u kojem su četiri osobe stradale.

"Počinitelj napada izvedenog jučer ispred britanskog parlamenta je vojnik Islamske države i on je operaciju izveo odgovarajući na pozive na napade na državljane koalicije (koja se bori protiv ID)", objavio je Amak.

Rojters podseća da je ID, koja je posljednjih godina pod kontrolom držala djelove Iraka i Sirije, ove godine izgubila teritoriju u napadima lokalnih snaga koje je podržavala vojna koalicija na čelu sa SAD.

Iako je ranije objavljeno da je u Londonu ubijeno pet, a ranjeno više od 40 osoba, šef službe za borbu protiv terorizma Mark Rouli kaže da je četvoro mrtvih a 29 povređenih, od kojih sedam u kritičnom stanju. Prema Roulijevim rečima, ubijeni su različitih nacionalnosti, ali nije otkrio više detalja, prenosi Rojters.

Ubijeni su policajac i dva prolaznika, dok je četvrti ubijeni napadač. Napadač je automobilom uletio u gomilu ljudi, a zatim pobjegao ka britanskom parlamentu sa nožem u rukama, gdje se sukobio sa policijom i ubio jednog policajca koji nije bio naoružan.

Naoružani službenici su na licu mjesta upucali napadača.