"Nogomet je otišao k vragu"! Tu rečenicu sigurno ste puno puta čuli posljednjih godina, posebno u ljetno doba kad se najbogatiji klubovi svijeta natječu tko će potrošiti više para na nogometnoj tržnici.

Vlasnici nogometnih klubova troše milijarde za kupovinu igrača pa se postavlja pitanje gdje je granica. Zato se sve glasnije priča o uvođenju salary capa u nogomet, odnosno ograničenja klupskih proračuna za plaće igrača. Model nije savršen, ali u NBA ligi funkcionira. Uvođenjem tog sustava promijenio bi se i opis posla klupskih direktora.

Prije samo godinu dana transfer Paula Pogbe iz Juventusa u Manchester United za 105 milijuna eura bio je najveći u povijesti, a izgledno je da će već ovog ljeta biti srušen.

Najtraženiji nogometaš na europskom tržištu ove sezone je Kylian Mbappé. U igri za mladog napadača su Real, Barcelona i PSG, a Monaco za njega traži čak 180 milijuna eura. I lako je moguće da će dobiti taj iznos za dječaka koji ima tek 18 godina.

S druge strane, ovih dana pratimo iritantnu sapunicu oko Neymarova (ne)prelaska na Park prinčeva. Dogodi li se transfer Brazilca u Francusku, pariški šeici će na račun Barcelone isplatiti nestvarnih 222 milijuna eura, prenosi Index.hr.

Otkako je arapski kapital ušao u City, Građani su svake godine jedni od najagilnijih na tržištu i uglavnom ne pitaju za cijenu kad kupuju, tako da ne čudi da je Guardiola platio samo ovo ljeto 130 milijuna za trojicu braniča.

Ovaj novinski isječak iz 1996. koji prikazuje po deset najvećih transfera godine u Premiershipu, Primeri i Seriji A jasno pokazuje koliko se nogomet promijenio u posljednjih 20 godina.

Možda najbolji nogometaš svih vremena, ''Debeli'' Ronaldo je došao u Barcu iz PSV-a za u to vrijeme astronomskih 12,8 milijuna funti, Real je Mijatovića doveo iz Valencije za 6,4 milijuna, a Deportivo je Palmeirasu platio za Rivalda 5,4 milijuna. Transfer Davora Šukera iz Seville u Real koštao je 5,1 milijun funti i te 1996. bio je peti najveći u Primeri.

U Italiji je transfer Alena Bokšića iz Lazija u Juventus za šest milijuna funti bio drugi najveći. Skuplji je bio jedino onaj Enrica Chiese koji je iz Sampdorije prešao u Parmu za 10 milijuna. Na desetom mjestu je transfer Zinedinea Zidanea koji je za 3,2 milijuna funti dres Bordeauxa zamijenio onim Juventusa.

Najveći svjetski transfer te godine bio je onaj Alana Shearera koji je za 15 milijuna funti prešao iz prvaka Blackburna u Newcastle.

Za isti iznos je prije nekoliko dana Vicente Iborra prešao iz Seville u Leicester.

"Čeka nas velika borba"

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA), Slovenac Aleksander Čeferin, nedavno je najavio mogućnost uvođenja ograničenja klupskih proračuna za plaće igrača.

"Najbogatiji klubovi sve su istaknutiji i sve više i više zarađuju. Razlike opasno rastu. U budućnosti ćemo morati ozbiljno razmotriti ograničenje klupskih proračuna za plaće igračima," najavio je predsjednik UEFA-e.

Čeferin je dodao kako ga ne smetaju visoke plaće pojedinih igrača, nego jedna druga stvar:

"Samir Handanovič mi je jednom spomenuo kako Udinese koji ne pripada skupini najvećih klubova pod ugovorom ima više od 100 igrača. Klubovi kupuju igrače više nego što je potrebno i zato oni ne igraju nigdje drugdje. Uvođenjem salary capa klubovi bi trebali razmišljati o tome što im se isplati," dodao je Čeferin.

Predsjednik krovne nogometne organizacije Starog kontinenta je svjestan kako bi takva reforma imala velike protivnike.

"To će biti velika borba. Oni koji imaju najviše novca su najjači i imaju najbolje veze u medijima. Ako uspijemo, to će se, po mom mišljenju, biti povijesna promjena," dodao je.

"Najbogatiji klubovi sve su istaknutiji i sve više i više zarađuju. Razlike opasno rastu. U budućnosti ćemo morati ozbiljno razmotriti ograničenje klupskih proračuna za plaće igračima," najavio je predsjednik UEFA-e.