Islamska država uputila je još jednu prijeteću poruku, ovog puta da će zauzeti Pariz u iznenadnom napadu ''u skoroj budućnosti''.
 
U videu koji je objavila medijska organizacija bliska ISIS-u, Al-Abd al-Fakir Media, mogu se vidjeti teroristi koji najavljuju opsadu na ''prijestolnicu degeneracije'', kako nazivaju francusku prijestolnicu, i iznenadni napad na grad kroz ''podzemne tunele''.
 
Ista medijska organizacija prošlog je mjeseca objavila sličan video u kojem prikazuju napad na Washington. I ovaj video, koji organizacija opisuje kao ''kinematografski film o invaziji Islamske države na prijestolnicu degeneracije… u bliskoj budućnosti, inšalah (ako Alah da)'',  čini se više kao teatralna ekranizacija džihadističkih fantazija nego kao realna prijetnja. U njemu se terorističke ćelije okupljaju u ruralnoj okolici Pariza prije napada na sam grad.
 
"Vrijeme je sada - želimo Pariz prije Rima"

 
No na samom početku, čovjek posjećuje stranicu ISIS-a na društvenim medijima i gleda snimku ubijenog glasnogovornika ISIS-a, Abu Muhamad al-Adnanija, koji poručuje: ''Vrijeme je sada - želimo Pariz prije Rima i prije al-Andalusa (arapsko ime za južnu španjolsku pokrajinu Andaluziju), nakon što učinimo vaše živote jadnima i bombardiramo vašu Bijelu kuću i Big Ben i Eiffelov toranj'.'
 
Nakon toga, prema opisu objavljenom na portalu PJ Media, prikazuje se dron koji prilazi Parizu, uz opis: ''Tip - al-Burak (tip drona koji koristi pakistanska vojska), pripada vojsci kalifata, lokacija - zapadna okolica Pariza.'' Dron nadgleda simulirano vozilo francuske vojske koje ''pokušava napredovati prema vojnim centrima Islamske države''. Francusko vozilo u filmu ima opis ''Vojska Sotone''.

Ukrali snimku rušenja Eiffelovog tornja iz holivudskog filma
 
Džihadisti u kamuflažnim odorama iskaču iz šume i iz zasjede napadaju vozilo koje dižu u zrak, “goneći i hvatajući neprijatelje Alaha”, odnosno francuske vojnike koji bježe iz vozila. Nakon toga, džihadisti odvode dvojicu vojnika s kapuljačama na glavama na čistinu i likvidiraju ih streljanjem. Nemoguće je odrediti je li egzekucija stvarna ili odglumljena, piše PJ Media.
 
“Nakon što su vojnici kalifata dovršili opsadu Pariza, Alah je poveo svoje vojnike da zauzmu grad na prepad iz podzemnih tunela i iznenade neprijatelja dvostrukim izravnim napadom”, nastavlja se u opisu filma ovaj fiktivni scenarij. “Islamske borce” usmjerava “Islamski zapovjedni štab za zračne operacije”. Prikazuje se napad na centar grada, pored Eiffelovog tornja, u stilu akcijske video-igre.
 
Nakon toga, film prikazuje snimku rušenja Eiffelovog tornja, koju su džihadisti očito ukrali iz filma G.I. Joe: The Rise of the Cobra iz 2009.

Na kraju kratkog propagandnog uratka, web-stranica ISIS-a poručuje da će “širiti ljude Hezbe (ljude od povjerenja) kroz ulice zapadne Europe”. Video prikazuje džihadista koji gleda na ulicu u američkoj prijestolnici Washingtonu.