Militanti Islamske države grupiraju se na granici Sirije i Libanona odakle bi mogli otvoriti novu frontu i napasti Libanon, piše The Telegraph .

Među militantima na granici najviše ih je iz sirijske provincije Qalamoun koja graniči upravo s Libanonom. Neke manje pobunjeničke skupine s tog područja, donedavno povezane sa Sirijskom oslobodilačkom vojskom, zadnjih mjeseci i tjedana prešle su na stranu džihadista.

Sve više sunitskih muslimana u redovima IS-a na tom području mogli bi uskoro krenuti u napad preko granice, na svoje smrtne neprijatelje – libanonske šijite iz Hezbolaha koji se bore na strani sirijskog predsjednika Asada.

'Umjerene pobunjeničke grupe na granici su se raspale, a vojnici su se pridružili Islamskoj državi', kaže zamjenik gradonačelnika Arsala, pograničnog libanonskog grada koji mjesecima živi u opasnosti od napada džihadista s druge strane granice.

Crna zastava Islamske države vijori se na sirijskoj strani granice, a džihadisti se šeću s oružjem u rukama tek stotinjak metara od prvih kuća u Arsalu, piše novinarka Telegrapha koja je osobno otputovala u taj grad.

Krijumčari prodaju oružje i gorivo na ničijoj zemlji između dvije granice, a lokalne snage sigurnosti procjenjuju kako militanti pod oružjem imaju više od 1.000 vojnika, spremnih za napad na Arsal.

Vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi trenutno ne planira pokušaj osvajanja Libanona, ali navodno priprema niz napada na sela i gradove kojima je potpora Hezbolahu najveća.

No, da bi došli do tih sela, militanti se prvo moraju probiti kroz libanonsku vojsku na utvrđenoj granici, a sukobe s njima sirijski pobunjenici zasad izbjegavaju.

Naime, postoji nepisani dogovor prema kojem se libanonska vojska i militanti iz susjedne Sirije na napadaju pošto je mnoštvo civila na početku sirijskog građanskog rata pobjeglo upravo u Libanon. Među njima su i obitelji militanata.

' Abu Malik (zapovjednik sirijske Jabhat al-Nusre) se boji da bi napad na libanonsku vojsku uzrokovao odmazdu protiv naših obitelji u Libanonu', kaže jedan od boraca al-Nusre, ozloglašenog krila jednako ozloglašene al-Qaide.

Istovremeno, libanonska vojska ne zalazi na sirijski teritorij i dozvoljava švercerima da trguju s militantima.

No, iz dana u dan moć al-Nusre u tom djelu Sirije kopni dok al-Baghdadi i njegova Islamska država jačaju.

Al-Baghdadi sigurno neće poštivati nikakav sporazum o nenapadanju s libanonskom vojskom pa mnogi u Arsalu vjeruju kako je napad militanata na njihov grad samo pitanje vremena.

jutarnji.hr