Nova 2017. godina u Turskoj je počela kako je i 2016. protekla, krvavo. Nakon što je još uvijek neidentificirani napadač upao u poznati noćni klub na obalama Bospora i ispalio oko 180 metaka, ostalo je 39 nepokretnih tijela i deseci teško ranjenih. Rano ujutro 2. siječnja je Islamska država preuzela odgovornost za taj, posljednji u nizu napada na turske civile i brojne turiste. Tako je broj žrtava ISIL-a u Turskoj premašio 150 mrtvih u manje od godinu dana. Iako je Turska jako dobro upoznata s terorističkim napadima i na vlastitom teritoriju i u bliskom susjedstvu, neki njihovi građani pokazivalu su otvorene simpatije prema Islamskoj državi. Kako drukčije opisati scene s kvalifikacijske utakmice u Konyi između Turske i Islanda kada su s tribina dolazili povici i nacionalistički slogani tijekom minute tišine za žrtve bombaškog napada. Bilo je to samo nekoliko dana nakon što je stotinjak prosvjednika, većinom Kurda, ubijeno u Ankari 10. listopada 2015. godine. I dok su igrači nacionalne reprezentacije gotovo šokirano promatrali tribine, promatrači su glasno pokazali svoje mišljenje o odavanju poštovanja civilnim žrtvama terorističkih napada, piše Express.hr

Međutim, nešto ranije bilo je i dosta više otvorenih prosvjeda. Tijekom slavne obrane Kobanea, grada na sjeveru Sirije uz samu granicu s Turskom došlo je do nacionalističkih prosvjeda po Turskoj kada su kurdske organizacije optužile Erdoganovu vlast da otvoreno pomažu Islamskoj državi u napadima i pokušajima genocida nad Kurdima u Siriji. NATO je pokušavao nagovoriti Tursku da barem dopusti miran transport kurdskih boraca iz raznih pograničnih područja, ali Erdogan nije htio pristati na tako otvorene ustupke Kurdima.  Tijekom 2015. godine su većinom Kurdi pogibali u ISIL-ovim napadima u Turskoj. Međutim, promjenom godine i žrtve će se promijeniti. Već u prvoj polovici siječnja prošle godine kada je 12 turista ubijeno u napadu bombaša samoubojice na slavnom trgu Sultanahmet bilo je jasno da Islamska država proširuje svoju listu prihvatljivih meta. Sirijski pripadnika ISIL-a, Nabil Fadli, aktivirao je eksplozivnu napravu oko 10 sati ujutro nedaleko od slavnih džamija, Plave džamije i Aje Sofije. Ubio je 10 turista, većinom Nijemaca, ali još najmanje 2 osobe su umrle u mjesecima nakon napada. 52-godišnja Anke H., umrla je u bolnici u Offenbachu više od mjesec dana nakon napada.

I dok je trg Sultanahmeta još uvijek nosio tragove smrtonosne eksplozije, Istanbul je potresao još jedan napad Islamske države. U ožujku 2016. poginula su 4 civila, većinom turisti, ali teško je ozlijeđeno i dvadesetak turskih državljana. Ljeto 2016. bilo je gotovo nevjerojatno turbulentno u Turskoj, a sve je počelo smrtonosnim napadom i to opet na Istanbul. Ovog puta meta su bili putnici zračne luke Ataturk kada su trojica ISIL-ovaca s područja nekadašnjeg Sovjetskog Saveza otvorili vatru po civilima. Dvojica napadača aktivirala su svoje samoubilačke pojaseve, a trećeg je ubila policija. Ukupno je ubijeno 45 civila, a više od 200 je lakše ili teže ozlijeđeno u napadu koji je trajao oko 90 sekundi.

Tijekom ljeta, Turska je iskusila i neuspješan pokušaj vojnog udara i opsežne čistke vojske i policije koje obično slijede nakon neuspjelog svrgavanja vlasti. Međutim, ljeto je također obilježio i krvavi samoubilački napad na vjenčanje u Gaziantepu. Ovog puta mete napada Islamske države nisu bili turisti u Istanbulu. Ovog puta su ubijani Kurdi u Gaziantepu, nedaleko od sirijske granice. Na kraju se ispostavilo da je napad izvela curica stara oko 13 godina, a ubijeno je 57 osoba. Više od šezdeset ljudi je završilo u bolnici, a napad je ostao zapamćen i po ogromnom broju ubijene i ranjene djece. Naime, 34 ubijenih bilo je maloljetno, a čak trinaest bile su žene. I dok turske snage sigurnosti hvataju počinitelja ovog posljednjeg u nizu napada ISIL-a, izgleda je pred Turcima još jedna krvava godina.