Iran je objavio kako je replika američkog drona, srušenog 2011. iznad te zemlje, obavila uspješan, probni let. Teheran je došao do neoštećenog RQ-170 Sentinel vojnog drona u svom zračnom prostoru dok je ovaj, navodno, bio u misiji špijuniranja iranskih nuklearnih postrojenja.

Iranci tvrde da su uspjeli preuzeti kontrolu nad dronom i uspješno ga prizemljili u pustinji, praktički neoštećenog. S druge strane, u Washingtonu tvrde kako se dron srušio zbog tehničke neispravnosti.

Jedan je iranski vojni dužnosnik još u svibnju izjavio kako su tamošnji inženjeri uspješno kopirali tehnologiju iz drona te napravili savršenu repliku. Najavljen je i probni let koji se napokon dogodio u ponedjeljak.

'Kao što smo obećali, obavili smo let i uskoro ćemo objaviti film s tog leta', rekao je general Amir-Ali Hadjizadeh, zapovjednik iranske Revolucionarne garde. Snimka probnog leta danas je objavljena na iranskoj televiziji.

Iranci proizvode vojne dronove od 2010. godine i tvrde kako njihove bespilotne letjelice mogu poslužiti kao platforme za ispaljivanje projektila dometa do 1.000 kilometara.

Također, Teheran inzistira da su njihovi vojni programi, poput ovog, namijenjeni isključivo obrambenim zadacima.