Nedaleko od Mosula, velike vojne snage privode kraju planove za operaciju koja je u pripremi nekoliko desetljeća.

Riječ je o šijitskim paravojnim jedinicama koje se u Iraku bore protiv Islamske države. Doduše, u nadolazećoj ofenzivi na Mosul imat će sporednu ulogu - čuvat će teren zapadno od Mosula kako bi prepriječile snagama ISIS-a koridor za bijeg prema Raki.

Razlog tome je smirivanje straha sunita iz Mosula od sektaške dominacije šijita. Ali ni šijitski borci ni njihovi iranski sponzori nemaju ništa protiv odluke da ih se isključi iz pohoda na Mosul, piše Guardian.

Kontrola nad potezom zapadno od Mosula ključna

Naime, dodijeljena im uloga otvara mogućnost za puno važniju misiju - osiguravanje geografskog luka koji seže od Irana preko Iraka i Sirije, sve do Sredozemnog mora.

Kontrola nad potezom zapadno od Mosula ključna je za postizanje ovog cilja. Europski dužnosnik koji prati ulogu Irana u regionalnim ratovima posljednjih godina opisao je taj cilj: "Za njih je to stvar ponosa s jedne strane i pragmatizma s druge. Moći će prebacivati ljude i zalihe između Teherana i Mediterana kako hoće, i to sigurnim rutama koje kontroliraju njihovi ljudi ili posrednici."

Razni regionalni službenici i utjecajni Iračani i Sirijci potvrđuju da je ovaj koridor počeo dobivati obrise 2014. Ruta prolazi kroz arapski i kurdski dio Iraka, preko kurdskog teritorija na sjeveroistoku Sirije do područja sjeverno od Alepa, gdje su šijitski borci dominantni među prorežimskim snagama na bojištu.

Kasem Sulejmani, zapovjednik Kuds snaga, vodi glavnu ulogu

U koordinaciju plana uključeni su politički i sigurnosni dužnosnici iz Teherana, Bagdada i Damaska, ali glavni odgovorni je zapovjednik Kuds snaga Revolucionarne garde, Kasem Sulejmani, koji vodi glavnu ulogu u ratovima u Siriji i Iraku.

Ova kompleksna operacija uključuje demografske promjene, odnosno etničko čišćenje, koje je već provedeno u središnjem Iraku, dok se u Sjevernoj Siriji upravo odvija.

Početak koridora je na točki s koje Iran šalje ljude i oružje u Irak zadnjih 12 godina, kako u ratu protiv američkih okupacijskih snaga, tako i u sukobu s ISIS-om danas. U oba slučaja radi se o istim paravojskama kao što su Ketaib Hezbolah i Asaib al-Hak.

Amerika pruža zračnu podršku snagama protiv kojih se borila

Nevjerojatna je ironija da je američka vojska 25 u ratu u Iraku pretrpjela čak 25% svojih ukupnih žrtava od istih šijitskih snaga kojima sada pružaju zračnu podršku.

Koridor dalje prolazi kroz Bakubu, miješani šijitsko-sunitski grad sjeverno od Bagdada. Nešto dalje na zacrtanoj ruti, zapadno od Mosula i istočno od Sindžara, nalazi se Tal Afar - još jedno strateško uporište ISIS-a.

 Sindžar je drevni grad kurdskih Jezida koji je ISIS osvojio 2014. a kurdske snage oslobodile prošle godine. Sve otad, grad je uvelike pod kontrolom kurdskog PKK-a čije jedinice su na plaći iračke vlade.

Uloga PKK-a i njihove sirijske podružnice PYD-a prilična je enigma. Tokom rata u Siriji, ljevičarski kurdski militanti su surađivali i s režimom i Rusijom kao i s Amerikom. "Iran misli da ih ima pod kontrolom", tvrdi europski dužnosnik.

"Ako izgubimo Siriju, gubimo Teheran"

Alep je ipak glavni fokus iranskih napora. Više od 5 tisuća šijitskih boraca sudjeluje u brutalnoj ofenzivi na istočni Alep, glavno uporište anti-režimskih pobunjenika.

Iranske vojne planove potvrdio je sam Sulejmani iračkom političaru Ahmedu Čalabiju: "Ako izgubimo Siriju, gubimo Teheran. Pretvorit ćemo sav ovaj kaos u priliku."

Od Alepa koridor ide dalje pored Homsa do većinski alavitskog područja i završava na sredozemnoj obali u Latakiji. Alaviti, kojima pripada i Asadova obitelj, šijitska su sekta koja čini manjinu u većinski sunitskoj Siriji.

Ali Hederi, savjetnik američkih ambasadora i vojnih zapovjednika u Iraku, zaključuje da bi povezivanje s Mediteranom značilo strateški trijumf za Iran: "Ovo bi značilo konsolidaciju iranske kontrole nad Irakom i Levantom, što bi potvrdilo njihove ambicije za hegemonijom u regiji.  To bi trebalo zabrinuti sve zapadne lidere i naše regionalne saveznike, jer će ohrabriti Iran da se nastavi širiti, vjerojatno u zaljevske zemlje, što je cilj koji su izričito i opetovano artikulirali. Zašto bi očekivali od njih da će stati kad igraju u kasinu i udvostručuju svoj novac već puno desetljeće?"