Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, kazao je kako se nema namjeru ispričavati predstavnicima Republike Srpske zbog navodne usporedbe tog entiteta s ustaškom NDH.

"Ja se, u biti, nisam upuštao u neko uspoređivanje između NDH i RS-a. To je posao za povjesničare koji raspolažu točnim činjenicama. Ja sam govorio o problematičnim datumima, konkretko o 9. siječnja, koji brojne žrtve podsjeća na ratne strahote. Upravo su predstavnici udruga žrtava prije moje izjave povukli tu paralelu i ona je bila objavljena u medijima", rekao je Inzko dodavši kako se neće ispričavati Dodiku.

"Istrgnuli su moju izjavu iz konteksta i kazali kako sam ja uvrijedio srpski narod, što sigurno nije bila moja namjera, ali shvaćam kako su moji komentari mogli uvrijediti obične građane, zbog čega mi je žao. (...) Nadam se kako će oni koji su odgovorni u BiH odustati od obilježavanja događaja na provokativan način i način kojim bi se stvorile prepreke za konstruktivni dijalog, te kako će se odgovorni držati odluka Ustavnog suda", rekao je Inzko.

Zbog najavljenog prekida komunikacije Vlade RS ako se ne ispriča, visoki predstavnik podsjeća kako je Dayton vrlo jasan.

"Dayton predviđa kako su svi koji su na nekim funkcijama obvezni surađivati s Uredom visokog predstavnika, a ja imam obvezu izvještavati Vijeće sigurnosti. Ta je suradnja obveza i entiteta i države i mislim kako se toga treba pridržavati", objasnio je Inzko.

Inzko je u razgovoru za TV1, kad je riječ o Mostaru, još jednom ponovio kako je do okvirnog sporazuma oko Mostara došlo još za vrijeme Jonathana Moorea.

"Postoji odluka Ustavnog suda koja nije provedena. Taj okvir postoji, a onda smo mi malo stali i domaćim snagama dali prostor da oni usvoje neke zakone, što se, nažalost nije dogodilo. Ako u Mostaru ubrzo ne bude izbora nećemo ih imati 12 godina što je europski rekord. U prosincu sam pisao nadležnim tijelima i rekao im kako imaju obvezu u dogledno vrijeme riješiti pitanje Mostara. Danas mogu reći kako ću ih opet opomenuti ako se to dogodi, a onda ću se možda i uključiti", kazao je visoki predstavnik Valentin Inzko.