Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je političke stranke koje su stvorile konfuziju u vezi sa formiranjem Vlade Federacije BiH /FBiH/ da tu situaciju što prije riješe, u skladu sa Ustavom.

Ističući da se mora pronaći rješenje za podjelu ministarskih pozicija u federalnoj Vladi, Inzko je ocijenio da je sramota da pobjednici na izborima, u vrijeme kada većina građana živi u teškim ekonomskim uvjetima, dozvoljavaju sebi luksuz da gube nekoliko mjeseci u razgovorima o raspodjeli funkcija.

"Zemlje u kojima je ekonomska situacija daleko bolja nego u BiH formiraju koalicijske vlade u roku od nekoliko dana ili tjedana, a ovdje, u zemlji sa toliko gorućih problema, lideri se ponašaju kao da imaju sve vrijeme svijeta", rekao je Inzko za današnje sarajevsko "Oslobođenje".

On je iznenađen strpljenjem građana nakon što pet mjeseci od izbora u BiH nije završen proces formiranja vlasti.

Prošlogodišnji prosvjedi u veljači trebali su biti poziv na buđenje političarima u Bosni i Hercegovini i upozorenje da se nešto suštinski mora promijeniti i da građani žele da politički predstavnici koje su izabrali rade daleko više, a ne da se bore isključivo za osobne  interese i stranačke privilegije, izjavio je  Valentin Inzko.

Inzko upozorava da građani žele da izabrani političari vrše vlast, a ne da bježe od posla.

- Građani su za rad, a ne za nerad. Iz te perspektive, razočaran sam da su političke stranke u Federaciji izgleda svu svoju energiju od izbora naovamo potrošile na prepirke s koalicijskim partnerima o raspodjeli funkcija - poručio je.