Ovih dana Osnovna škola fra Jeronima Vladića obilježava dvije lijepe obljetnice. Naime, slavi se punih 50 godina od useljenja u novu zgradu škole, te 170 godina od rođenja fra Jeronima Vladića, franjevca, pisca, pjesnika i čuvara narodnog blaga, po kojem ova škola i nosi ime. Tim povodom posjetili smo ovu ustanovu i razgovarali sa njenim ravnateljem gospodinom Ivom Iličić, o samoj ustanovi, njenoj povijesti, učenicima, djelatnicima, budućnosti.

Gospodine Iličiću, ovih dana obilježavate lijepu obljetnicu, možete li nam u kratkim crtama predstaviti povijest Vaše ustanove?

Škola je utemeljena 23.12.1961. godine pod nazivom Osnovna škola 18. februar Šćit. Bila je smještena u jednoj zgradi na Šćitu gdje je kasnije bila smještena tvornica dijelova za bicikle. To su osnovni podaci kojima mi raspolažemo, ali po pitanju školstva na ovim prostorima, obrazovanje je bilo aktivno i od ranije. Nažalost, mi ovdje u školi nemamo pisanih tragova o tome. Nadalje, od 1961. pa do 1991. godine ova škola nosi ime pod kojim je osnovana, da bi 31. svibnja 1991. odlukom Skupštine općine Prozor škola dobila ime Osnovna škola fra Jeronima Vladića sa sjedištem u Ripcima, a verifikacije je izvršena 1993. godine sukladno društveno-političkim zbivanjima. U ovu školsku zgradu useljeno je 1968. godine, tako da mi obilježavamo 50 godina od useljenja u ovu zgradu i 170 godina od rođenja fra Jeronima Vladića.

Koliko trenutno uposlenih djelatnika ima Vaša škola?

Trenutno škola sa nastavnim i administrativno-tehničkim osobljem broji 46 uposlenih djelatnika. Točnije, imamo 34 nastavnog osoblja i 12 nenastavnog. Imamo tri područne škole Orašac, Rumboci i Kovačevo polje. U njima se nalazi u Rumbocima oko 70 učenika, u Orašcu desetak i u Kovačevu polju 4 učenika. 

Kada spominjete broj učenika, kakva je trenutna situacija u cijeloj školi?

Trenutno ova škola ukupno broji 290 učenika, što je vrlo zabrinjavajući podatak. Naime, kada sam ja počeo raditi u ovoj školi 2002. godine ista je brojala 618 učenika, danas nažalost više od duplo manje. Zabrinjava nas to sve, ali se nadam i mislim da će se ova tendencija pada broja učenika zaustaviti.

S obzirom na ovakav broj učenika i konstantno opadanje broja djece, što možemo očekivati s nastavnim kadrom? Smanjenje? Otkaze?

Konstantno se smanjuje broj nastavnog osoblja, odnosno, pojavljuje se tehnološki višak, koji se rješava na razini Županije. Za sve te djelatnike postoji Povjerenstvo za zbrinjavanje tehnološkog viška. Naravno, nikoga novoga ni ne zapošljavamo na neodređeno vrijeme. 

Znači li to da društveno politička zbivanja ostavljaju direktne posljedice na Vašu školu?

Da. Ta zbivanja uzrokuju možemo reći sve. Inače, natalitet kod Hrvata je izuzetno loš, a i trend iseljavanja je jako aktivan tako da smo mi kao škola u tome zaista nemoćni. 

S obzirom na ovakvo trenutno stanje, kakvi su planovi škole za budućnost? Što očekivati u godinama koje slijede?

Ne mogu reći ništa, ne želim biti pesimističan i reći da je neizvjesno, ali ono što imamo s tim i radimo, od danas do sutra, i sa učenicima, surađujemo i sa roditeljima. Radimo najbolje što možemo s onim što imamo i s čim raspolažemo.

Kakvo je stanje po pitanju materijalnih stvari škole?

Što se tiče materijalnih stvari mi stalno nešto obnavljamo, ulažemo. Cijela škola u Rumbocima je obnovljena iznutra i izmijenjena je vanjska stolarija u protekloj godini. Također na ovoj središnjoj školi nedavno smo zamijenili još jedan dio otvora južne strane. Također, u središnjoj školi smo prošle godine u potpunosti zamijenili elektro instalacije. Što se tiče materijalnih stvari dosta je solidno, mada uvijek može više i bolje.

Tko Vam sve pomaže u obnovi središnje i područnih škola?

Glavni donator u obnovi i rekonstrukciji naše škole je Općina Prozor-Rama. Također, jedan dio sredstava smo u dva navrata dobili od Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a, koji nam je pomogao u obnovi dijela stolarije na školama u Rumbocima i Ripcima. Također, moram istaći da nam je Ramska zajednica Bjelovar opremila kabinet informatike. Sve materijalne troškove osigurava Općina, dok plaće djelatnika isplaćuje Županija.

Sa kojim sve institucijama surađuje ova škola?

Škola ima odličnu suradnju sa cijelom lokalnom zajednicom počevši od Općine Prozor-Rama, sa franjevačkim samostanom Rama-Šćit, sa drugim školama na području općine, sa Policijskom stanicom Prozor-Rama, Centrom za socijalni rad, Domom zdravlja, Kulturno sportskim centrom Prozor-Rama. Također mogu istaći da imamo izuzetnu suradnju sa resornim Ministarstvom i sa Zavodom za školstvo HNŽ-a. 

Koje su aktivnosti škole tijekom jedne nastavne godine?

Tu mogu istaći zaista puno. Sudjelujemo na mnogim školskim, općinskim i županijskim natjecanjima, kulturnim manifestacijama, od kojih ću istaći samo neke koje se realiziraju tijekom godine, na sve tri ove razine. Pokušat ću to kronološki samo pobrojati počevši od jeseni pa prema ljetu. Učenici osmih i devetih razreda idu na Sajam šljive, zatim obilježavanje Svjetskog dana učitelja, zatim Dani kruha, Svjetski dan hrane, Dječjih prava, sjećanje na Holokaust, zatim projekat Reci ne vršnjačkom nasilju, sudjelujemo na Božićnom sajmu, zatim već tradicionalnu akciju Neka svima bude Božić, Božićni turnir, Božićna priredba, Maškare, Valentinovo, Dan škole, Uskrsni dio, sportske aktivnosti, u proljeće imamo Eko akciju čišćenja obale Ramskog jezera, Majčin dan, Dan planeta Zemlje, zatim Županijska natjecanja, natjecanja Zavoda za školstvo, Male olimpijske igre i na kraju ekskurzija za učenike devetih razreda. Ovom prilikom ističem da učenici zaista aktivno sudjeluju u svim zbivanjima. 

Imaju li Vaši učenice još neke izvannastavne aktivnosti?

Naravno. Naši učenici aktivno sudjeluju u sekcijama odnosno izvannastavnim aktivnostima pa tako imamo dramsku sekciju, recitatorsku, eko sekciju, sportsku, šahovsku, folklornu sekciju, ritmičku i likovnu sekciju. Naravno kroz neke od ovih sekcija naši učenici će sudjelovati u obilježavanju dana naše škole. 

I za kraj, koja bi bila Vaša poruka kolegama i učenicima u povodu ove obljetnice?

Najiskrenije čestitam svima, i bivšim i sadašnjim djelatnicima i učenicima naše škole ovu lijepu obljetnicu. Budimo svi pozitivniji i optimističniji u svakom pogledu.

Iskreno zahvaljujemo gospodinu Iličiću na izdvojenom vremenu, razgovoru i ukazanom povjerenju. Ovim putem također pozivamo sve Vas dragi čitatelji i prijatelji da dođete i zajedno sa djelatnicima i učenicima ove škole proslavimo njihov dan.