Interpol je prije nekoliko dana, na zahtjev pravosudnih organa BiH, raspisao još dvije crvene potjernice za bh. državljanima zbog terorizma.

Radi se o Senadu Hasanoviću iz Sarajeva i Edinu Kahrimanu iz Zenice, saznaje "Avaz".

Hasanović i Kahriman, kako se navodi na službenoj stranici Interpola, terete se za organiziranje terorističke grupe i povezivanje s teroristima Islamske države (ISIL).



Hasanović je od ranije poznat bh. javnosti, ali i pravosudnim organima. On je u predmetu "Bektašević i drugi" 2007. godine osuđen najprije na dvije i po godine zatvora, a kasnije, na apelaciji, na šest mjeseci zbog planiranja terorističkog napada.

U Siriju su otišli 2013. godine, Hasanović iz Zenice, a Kahriman iz Njemačke.

Prije mjesec raspisana je potjernica i za Samidom Cicvarom, ali i Naserom Arnautom. No, Interpol traga i za Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića, Sulejmanom Mešanovićem, Senadom Kasupovićem i državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuharijem (50).



Podsjetimo, do sada je na iračko-sirijskom ratištu bilo ili je još tamo 226 državljana BiH.

''Trenutno se tamo nalazi 115 osoba, 65 je poginulo i 46 osoba se vratilo. U tijeku je njihovo procesuiranje. Svaka osoba koja se vratila je bila na operativnoj obradi. Raspisano je i 36 potjernica za osobama koje nisu dostupne pravosudnim organima'', rekao je ranije ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.