Sarajevo će 21. listopada biti domaćin Foruma "Bh. internet: Otvoren i siguran?" u organizaciji One World Platform i Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Izvršna direktorica One World Platform Valentina Hvale Pellizzer istaknula je da sudionici Foruma, predstavnici akademske zajednice, vladinih i nevladinih organizacija i privrednih zajednica, neće donositi odluke, već otvoreno i neformalno razgovarati o upravljanju internetom među svim zainteresiranim stranama.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore kazao je da je danas svijet bez interneta nezamisliv te da predstavlja alat koji je preoblikovao i ponovno definirao poslovanje, društvene interakcije i svakodnevnicu.

''Ali kao i sa svakim alatom koji sa sobom nosi tako veliku moć, ima onih koji žele tu moć zloupotrijebiti. S jedne strane, internet nam omogućava da kontaktiramo s prijateljima i kolegama širom svijeta, ali isto tako omogućuje kriminalcima i terorističkim mrežama da neprimijećeno komuniciraju'', pojasnio je.

Međutim, dodao je da vlade i eksperti širom svijeta prepoznaju da vojni i odgovor agencija za provođenje zakona nije dovoljan da se spriječi nasilni ekstremizam i terorizam.

Stoga, naglasio je Moore, moraju postojati adekvatni odgovori na sadržaj na internetu koji direktno potiče na nasilje, koji uključuju i uklanjanje takvog sadržaja.

Generalni direktor RAK-a Predrag Kovač istakao je da se teme o kojima će se diskutirani na Forumu o upravljanju internetom, direktno ili indirektno odnose na rad ove agencije.

Između ostalog, dodao je Kovač, na Forumu će se govoriti o panelu pod nazivom "Univerzalni pristup, da li smo svi jednaki/e?", a koji se tiče pristupačnosti informaciono-komunikacionih tehnologija i usluga, kao i TV sadržaja osobama s invaliditetom.

''Procjenjuje se da čak 10 posto stanovnika BiH ima fizičke, senzorne, razvojne, mentalne ili emotivne oblike invalidnosti, a 30 posto je posredno ili neposredno pogođeno posljedicama fenomena invalidnosti'', naglasio je Kovač te dodao da se osobe s invaliditetom suočavaju s mnogim preprekama u pristupanju informacijama, jer je prilagođenost informacijsko-komunikacijskih tehnologija i usluga na niskom nivou.

Također je istaknuo da će se govoriti i o borbi protiv nasilnog ekstremizma na internetu i zaštiti prava na slobodu te ljudskim pravima i biznisu u bosanskohercegovačkoj internet ekonomiji.