Iz Pentagona je u utorak priopćeno kako su Iranci zauzeli dva manja američka patrolna vojna broda i tvrde da im iz Teherana poručuju kako će posadu 'žurno vratiti', javlja Sky News .

Glasnogovornik Pentagona Petar Cook rekao je kako su izgubili kontakt s brodovima dok su se kretali kroz Perzijski zaljev između Kuvajta i Bahreina.

'U kontaktu smo s iranskim vlastima i dobili smo čvrsta obećanja kako će posade i brodovi biti žurno vraćeni', kaže Cook.

Amerikanci navode da je jedan od brodova imao 'mehaničke probleme', no Iranci tvrde da su ih uhvatili u prijestupu, odnosno kažu da su ušli u njihove teritorijalne vode.

Deset pripadnika američke ratne mornarice zatočeni su na otoku Farsi, malom otoku u Perzijskom zaljevu na kojem se nalazi baza Iranske revolucionarne garde. Zasad nema informacija kada bi mogli biti oslobođeni. U pregovore oko njihova puštanja navodno je osobno uključen američki državni tajnik John Kerry, koji je u kontaktu s iranskim šefom diplomacije Javadom Zarifom, s kojim se zbližio tijekom dugotrajnih nuklearnih pregovora, prenosi Jutarnji.hr.

Inače, prije samo dva tjedna iranska raketa proletjela je na svega 1400 metara udaljenosti od američkog nosača aviona USS Harry S Truman u Hormuškom tjesnacu. Tada je Iranska revolucionarna garda provodila vježbe gađanja u njegovoj neposrednoj blizini, a amerikanci su taj čin ocijenili 'iznimno provokativnim'.