Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Hercegovine, uglavnom na području Mostara, Čitluka i Ljubuškog, izvršili su aktivnosti u kojima su lišeni slobode osumnjičeni:

1. Kraljević Ivan, zv. „Ivica", rođen 14.12.1955. godine u Sarajevu, državljanin BiH

2. Jelčić Mate, zv."Pukovnik" i „Žuti", rođen 04.05.1953. godine u Ljubuškom, državljanin BiH

3. Skender Slavko, zv. „Brada", rođen 06.07.1955. godine u Mostaru, državljanin BiH

4. Odak Stojan, zv. „Stole", rođen 04.01.1969. godine u Čitluku, državljanin BiH

5. Matić Nedjeljko, zv. „Nedo", rođen 05.07.1969. godine u Ljubuškom, državljanin BiH

6. Bebek Vice, zv. „Vicko", rođen 26.10.1968. godine u Ljubuškom, državljanin BiH

7. Radišić Vinko, zvani „Vinča", rođen 02.05.1961. godine u Čitluku, državljanin BiH

8. Miloš Dragan, rođen 23.09.1953. godine u Čitluku, državljanin BiH

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su kao zapovjednici i pripadnici HVO-a, Vojne policije i stražari, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH.

Oni su osumnjičeni za ratne zločine počinjene u zatvoru VIZ Ljubuški i drugim lokacijama, u razdoblju od mjeseca travnja 1993. do mjeseca ožujka 1994. godine. Prema prikupljenim dokazima, u objektu VIZ Ljubuški, bilo je zatvoreno oko 200 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su u okviru širokog i sustavnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području Hercegovine, nezakonito uhićene i dovedene sa područja Čapljine, Mostara, Stoca, Jablanice, Prozora i drugih mjesta, te zatočene u objekat VIZ u Ljubuškom.

Zatočenici su u navedenom razdoblju odvođeni i dovođeni u druge zatvore i logore na području Hercegovine, tako da je kroz zatočenje u objektu VIZ prošao veliki broj osoba, među kojima je bilo i žena i malodobnih osoba. Zatočenici su držani u nečovječnim uvjetima, mučeni, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine.

Uslijed zlostavljanja mnogim zatočenicima bile su nanesene teške tjelesne ozljede i nije im pružana odgovarajuća liječnička pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove - priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.