''Nema nikakvih novih uvjeta, to je sve ono o čemu smo ranije pričali. Mora se prestati s maksimalističkim pristupom i ispoštovati neki zahtjevi Demokratske fronte'', izjavio je za televiziju N1 član Predsjedništva Demokratske fronte i zastupnik u Parlamentu BiH Damir Bećirović.

''Ako neće da odustane od federalnog ministarstva financija, onda ćemo zamijeniti ministarstva u Vijeću ministara. Nitko nije rekao da bi taj ministar bio Bošnjak'', rekao je Bećirović o uvjetima Demokratske Fronte u formiranju vlasti.

"Ja ne znam koliko je realno da HDZ ustupi to ministarstvo, na nama je da se pokušamo dogovoriti. Moramo prekinuti s ovom dramom koja se događa od početka. HDZ ucjenjuje sve partnere koji pokušavaju formirati vlast, mislim da je vrijeme da se prestane s tom praksom", rekao je Bećirović te istaknuo da DF traži dva ministarstva od kojih neće odustati.

"Tražimo dva ministarstva od kojih ne odustajemo; Ministarstvo financija i Federalno ministarstvo energetike i rudarstva i do toga mora doći", ponovio je Bećirović ono što je prije nekoliko dana potvrdio i za Bljesak.info.

Kaže da je DF napravila veliki broj ustupaka i da je red na druge stranke da isto učine.

"Vidjeli ste kod formiranja Vijeća ministara da smo izašli sa vleikim brojem ustupaka. Prihvatili smo da član kolegija Doma naroda PS BiH bude također iz SDA, ali mjesta za ustupke više nema. Federalna Vlada će biti formirana na ovaj način, a ako se ne mognemo dogovoriti svatko ima pravo tražiti novog koalicijskog partnera. Realno je da Vijeće ministara bude formirano sljedećeg tjedna, a mi ćemo podržati sve dobre poteze koje netko učini u ovoj zemlji", rekao je Bećirović.

O prijašnjim navodima da je DF naivno ušao u koaliranje, Bećirović je kazao da to nije istina i da ništa nije urađeno brzopleto.

"Nitko ovdje nije naivan i nitko nije uradio ništa brzopleto. Mi smo dobili povjerenje određenog broja glasača i s takvim brojem morate nešto uraditi. Znali smo u što ulazimo. Na nama je da procijenimo do kada se ti rizici moraju trpjeti, ali ništa nije urađeno brzopleto. To je greška analitičara, imamo prevelik broj analitičara", rekao je.
Dodao je da bi, ako ne dođe do dogovora, DF mogao postati opozicija te da toj stranci nije problem biti ni opoziciji.

''Radi se o okolnostima u kojima pregovaramo da budemo dio izvršne vlasti. Mi ćemo podržati i manjinsku vladu ukoliko je formiraju SDA i HDZ", zaključio je Bećirović.

S druge strane, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sjednice Predsjedništva Bih i razgovora s dopredsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem rekao kako bi se kompromis mogao tražiti u nekim drugim resorima, ali ne i u tom ministarstvu.

''Jer ako bošnjačkoj strani pripadnu mjesta predsjednika vlada na državnom i federalnoj razini, onda se mora uspostaviti određena infrastruktura'', rekao je Čović.

Izetbegović je rekao kako daljnje pregovore o Vladi Federacije BiH ne bi nastavio bez prisustva trećeg partnera u vlasti, odnosno DF-a.

Predsjednik DF-a je pak u Mostaru novinarima rekao kako ne može pristati na pojeftinjavanje svojih birača.

''Vrijediš onoliko koliko imaš glasova na izborima, to ti je mjera svega. Ne može birač Demokratske fronte vrijediti manje od birača HDZ-a. Ako je gospodin Izetbegović spreman svojih 300 tisuća birača skoro poistovjetiti sa 118 tisuća birača HDZ-a, u redu, to je njegov problem, ali mi svoje birače nećemo na takav način pojeftinjavati'', rekao je Komšić.

Bljesak.info