Više nije neobično zaštititi osjetljive informacija slojem zaštite koji uključuje enkripciju. Podaci se šifriraju pa čak i ako padnu u neželjene ruke, njihovo je iskorištavanje otežano ili gotovo nemoguće.

No, trenutno se u svijetu enkriptira samo mala količina informacija u odnosu na ono što proizvodimo svakodnevno.

IBM je odlučio promijeniti tu praksu. U planu im je enkriptirati sve razine podataka - od aplikacija do lokalnih baza podataka i servisa u oblaku. I sve to zahvaljujući novom računalu koje je veće i jače nego i jedno do sad.

Radi se o IBM Z računalu koje može obraditi 12 milijardi enkriptiranih transakcija dnevno.

Enkriptiranje svih podataka ne samo da će ih učiniti sigurnijima, već će odvratiti i cyber kriminalce od pokušaja krađe tih istih podataka.

Naime, prema nekim procjenama samo je oko četiri posto podataka enkriptirano i to su u načelu oni najosjetljiviji podaci - osobni podaci, brojevi kartica, lozinke i slično.

Cyber kriminalci su se do sad vodili mišlju - ako je enkriptirano, vjerojatno je vrijedno, pa se onda vrijedi potruditi ukrasti te podatke i uložiti vrijeme da ih se otključa. No, ako su svi podaci enkriptirani, kriminalci više ne znaju što je od tih podataka zaista vrijedno i može se prodati na crnom tržištu, a što su slike s vašeg ljetovanja, javlja Zimo.co.

Kako bismo objasnili kako cijela stvar radi, moramo objasniti što znači enkriptirati podatke.

Enkripcija se obično temelji na dva ključa. Jedan je javan ključ, svima dostupan, dok je drugi privatan i posjeduje ga samo osoba koja je podatke i enkriptirala. Samo kombinacija ta dva ključa otključava te podatke. Za druge podatke potreban je drugi privatni ključ u kombinaciji s javnim.

IBM-ov Z za zaključavanje podataka koristi 256-bitni javni ključ s AES enkripcijom (sustavom zaključavanja koje i države koriste za zakljčavanje osjetljivih podataka). Tajna je u njegovoj snazi i brzini. Naime, IBM Z može enkriptirati do 13 gigabajta podataka u sekundi po čipu. Ovisno o konfiguraciji, računalo obično ima oko 24 čipa.

To znači da u samo jednoj sekundi može enkriptirati ili zaključati više od 300 gigabajta podataka ili jedan prosječan čvrsti disk.

Jedan IBM Z može dnevno obraditi 12 milijardi transakcija. Za usporedbu, tijekom američkog "Cyber Monday" ili dana kad je sva elektronička oprema znatno snižena pa Amerikanci masovno kupuju, obradi se oko 30 milijuna transakcija. IBM Z bi to odradio bez problema i još bi pitao "što još treba obaviti".

Njegove sposobnosti i činjenica da su podaci enkriptirani od početka njihove transakcije do kraja, znači da je manje točki pristupa tim podacima, a s time i manje mogućnosti za hakere da dođu do podataka.