Vozeći se usred noć cestama švedskog gradića Vikena tražeći trgovinu u kojoj bi mogao kupiti hranu za svoju uplakanu bebu (jedina bočica hrane koju je imao za tu noć pala je na pod i razbila se), IT stručnjak Robert Ilijason došao je na zanimljivu ideju – otvaranje trgovine u kojoj će se prodavati najosnovnije stvari, a koja će raditi 24 sata dnevno i u kojoj neće biti prodavača.

U njegovom malom gradu, jednako kao i u drugim gradovima i zemljama diljem svijeta, brojne male trgovine zatvorile su vrata pred naletom velikih trgovačkih centara, tako da stanovnici za neke osnovne namirnice, koje bi prije kupili u malim (kvartovskim) trgovinama, često moraju dugo hodati ili ići automobilom.

Zahvaljujući njegovoj ideji za tako nešto više nema potrebe jer je stanovnicima Vikena od prošlog mjeseca dostupna trgovina koja je otvorena 24 sata dnevno i koja može opstati jer nema troškova zaposlenika.

Naime, u trgovinu mogu ući samo osobe koje su prethodno skinule njegovu aplikaciju u koju su morali upisati sve osobne podatke i broj kreditne kartice – namirnice se ne naplaćuju na blagajni, već ih korisnici skeniraju putem iste aplikacije i na kraju mjeseca dobiju račun koji moraju platiti. Jedino u čemu je potrebna 'ljudska intervencija' jest punjenje polica kada zalihe dođu do kraja, što čini sam Ilijason, piše Zimo.co.

Naravno, postavlja se i pitanje sigurnosti – u slučaju da su vrata trgovine otvorena duže od osam sekundi ili u slučaju provale, on će automatski dobiti SMS, a kako živi u blizini, sam može otići provjeriti o čemu se radi i, ako je potrebno, kontaktirati policiju.

On vjeruje kako njegova trgovina neće biti previše zanimljiva pljačkašima jer, osim što u njoj nema novca, u njoj su postavljene nadzorne kamere, a ne prodaju se niti lijekovi, duhan i alkohol, već samo osnovne namirnice poput kruha, mlijeka, hrane za bebe, pelena i slično.

Kao najveći problem vidi starije stanovništvo koje bi moglo imati problema s korištenjem tehnologije, zbog čega razmišlja o zapošljavanju jedne osoba koja bi u trgovini provela nekoliko sati dnevno i pomogla, odnosno pokazala ljudima kako se koristi aplikacija i kupuje putem telefona.

U prva dva mjeseca Robert Ilijason nije imao problema s vođenjem ovakve trgovine, a u razgovoru s novinarima AP-a rekao je kako slične trgovine želi proširiti i po drugim selima i manjim gradovima te smatra nevjerojatnim kako se toga nitko prije nije sjetio.