''Bošnjaci imaju povijesnu šansu da prosperiraju, da kao malobrojan, ali vitalan europski i muslimanski narod budu spona između Istoka i Zapada, a jedinstvo bošnjačkog političkog tijela odgovara svakome tko je je dobronamjeran'', kazao je u intervjuu za Dnevni avaz Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA.

Izetbegović je, između ostalog, rekao kako je koalicija SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB) jedini put za BiH na kojem bi bila sačuvana njena stabilnost i osiguran razvoj, iznoseći pohvale na račun rada Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH.

Rekao je kako je iza njega iskustvo u predsjedavanja Predsjedništvom.

''Trend je u cjelini pozitivan, jer preuzimam kormilo u razdoblju zamaha reformi, razdoblju utemeljenog optimizma koji smo kreirali od jeseni 2014. Prioriteti se ne mijenjaju prije svega, valja raditi na reformama i približavanju EU. Paralelno, borimo se za napredak u približavanju NATO-u. Želimo aktivirati MAP što je prije moguće. Stabilnost i nastavak reformi, u okviru ova dva strategijska opredjeljenja odvijat će se sve moje aktivnosti'', rekao je Izetbegović.

Govoreći o koaliciji SDA-SBB, Izetbegović je rekao kako je ono što lider SBB-a, i on, kao lider SDA, učinili bilo ''od velikog značaja za državu''.

''U tom trenutku, zbog bahatog i neodgovornog stava DF-a kao partnera u vlasti, tek je formirana Vlada FBiH bila skoro paralizirana. Sve se to odigravalo u razdoblju kada smo uz velike napore, i mnogo razumijevanja naših partnera u EU, procese integracije pokrenuli s mrtve točke, aktivirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, otpočeli implementaciju Reformske agende. Da se ta kriza nastavila, na gubitku bi bili građani BiH, ne samo Bošnjaci i ne samo u FBiH - posljedice zastoja državnog aparata imale bi negativan uticaj na sve", rekao je.

Dodao je kako je njegov ''politički refleks to da uvijek interes države stavlja ispred osobnih interesa''.

''Istu spremnost prepoznao sam i kod gospodina Radončića, koji je pravilno procijenio situaciju, shvativši da je interes BiH nešto bitnije, snažnije i krupnije od svih naših ranijih sukoba i nesuglasica. Formirali smo koaliciju, jer je to bio jedini put da BiH ubrzano izvedemo na put razvoja ekonomije, uvedemo u euroatlantske integracije, očuvamo stabilnost i omogućimo prosperitet'', istaknuo je Izetbegović.

Govorio je o stabilnosti, ali i potrebi jedinstva kod Bošnjaka.

''Kao što je trebaju Bošnjaci, tako je trebaju i svi ostali koji u njoj žive. Jedinstvo bošnjačkog političkog tijela odgovara svakome tko je dobronamjeran. Mi sa svoje strane činimo sve kako bismo život u BiH učinili boljim. Svakim danom trudimo se da perspektiva u ovoj zemlji bude bolja'', rekao je i dodao kako nakon dugog reformskog zastoja i ekonomske letargije BiH ide naprijed.

''Neki su zbog toga nervozni, jer se u uređenim zemljama sužava prostor za pljačku i kriminal. Sličnih poteškoća bilo je i u prošlosti, ali uvjeren sam da ćemo ih svladati i prevladati. Permanentna proizvodnja političke krize u BiH može dovesti do propadanja banaka, nedostatka investicija, rasta nezaposlenosti... Građani će u budućnosti takvim politikama uskratiti podršku'', istaknuo je Izetbegović.

Odgovorajući na pitanje o Mostaru on je rekao da je situacija složena.

''Pregovori koje smo s HDZ-om BiH vodili bili su teški. U trenutku kada smo bili nadomak rješenja, u dijelu javnosti pokrenuta je jedna oštra i krajnje neprincipijelna kampanja, prije nego što je konačna forma dogovora izašla na svjetlo dana. Usprkos tome, pregovori će se nastaviti. Ponuda SDA stoji: tražit ćemo model za Mostar koji bi sačuvao jedinstven grad, imao jednog gradonačelnika, jedan proračun, jedinstvenu administraciju, a unutar toga jednu posebnu podjedinicu koja bi pomogla Bošnjacima, odnosno Hrvatima, da imaju dio lokalne samouprave za koju su zainteresirani'', rekao je.

Što se tiče pitanja jednakopravnosti Hrvata, SDA je u ovom mandatu učinila sve što je u njezinoj moći da obnovi povjerenje, partnerski odnos s HDZ-om BiH, i onu delikatnu, u prošlom mandatu poljuljanu ravnotežu odnosa u FBiH.

''Tako da se to pitanje u konačnici svodi na traženje modaliteta za izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, i vjerujem da je to rješenje moguće kreirati. Naravno, kada je o ravnopravnosti riječ, i Hrvati moraju ponuditi više drugima, u županijama i općinama gdje oni dominiraju'', rekao je, između ostalog, Izetbegović u intervjuu za Dnevni avaz.