Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u utorak kako je početkom ovog tjedna dozvoljen izvoz goveđeg mesa i prerađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, a vezano uz bolest kvrgave kože goveda.

Uputom Ureda za veterinarstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine od ponedjeljka, 10. listopada dozvoljen je izvoz goveđeg mesa i prerađenog mlijeka i mliječnih proizvoda goveda iz Hrvatske u BiH, a vezano uz bolest kvrgave kože goveda, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je sredinom rujna Europska komisija donijela odluku kojom je Hrvatska dobila status zemlje koja je preventivno cijepila goveda protiv bolesti kvrgave kože, ali je slobodna od bolesti. Odlukom je omogućen promet svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i svježeg mesa i mesnih proizvoda cijepljenih životinja prema drugim članicama Europske unije bez ikakvih ograničenja. Tom je odlukom omogućen i promet cijepljenih živih goveda, određeno vrijeme nakon cijepljenja, navodi se u priopćenju.

Hrvatska je s akcijom cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože, koja je u potpunosti financirana iz državnog proračuna, započela 8. kolovoza u četiri županije, a odluka EK od 14. rujna omogućila je da se krene i u nastavak cijepljenja u još 11 županija.

Također, odluka EK je ukinula i sva ograničenja u prometu svježeg mlijeka i mesa unutar zemlje i prema drugim članicama EU, odnosno da više nema razlike između cijepljenih i necijepljenih goveda. Prema toj odluci, karenca (vrijeme koje mora proteći od cijepljenja) za mlijeko iznosi 0 dana, za meso 7 dana, a 28 dana je razdoblje za puno stjecanje imuniteta, nakon kojih je moguć i izvoz živih goveda.

Prema ranije iznesenim podacima Ministarstva poljoprivrede, Srbija je svoju populaciju goveda u potpunosti cijepila, u Crnoj Gori je cijepljeno više od 90 posto populacije, dok podaci za Bosnu i Hercegovinu nisu poznati. Virus je još 10. kolovoza bio zabilježen na granicama s BiH, ali još nema potvrđenog slučaja oboljenja.

Bolest kvrgave kože kod goveda stigla je u Europu iz Afrike oko 2013. preko Turske, a prošle godine su zabilježeni slučajevi u Grčkoj i Bugarskoj, koje su nakon toga cijepile životinje.
Bolest prenose komarci, krpelji i muhe, a napreduje brzo te se nakon pojave slučajeva u Srbiji, koja je osigurala cjepivo za milijun grla goveda, očekivalo da bi mogla stići i u Hrvatsku, zbog čega je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede odlučilo krenuti s preventivnim cijepljenjem, i to kao prva zemlja koja se odlučila na preventivno cijepljenje, prenosi Hina.