Građani Republike Hrvatske sa stalnim prebivalištem upisani u državne matice više neće trebati prilagati domovnicu ni izvatke iz državnih matica za poslove iz nadležnosti MUP-a, poput izdavanja osobnih isprava i rješavanja prebivališta, a uskoro bi te pogodnosti mogli koristiti i građani izvan Hrvatske, dakle i iz BiH, kada knjige u koje su upisani budu dostupne MUP-u, piše Večernji list BiH.

Alternativna metoda

No, to još uvijek nije slučaj. Građani sa stalnim prebivalištem u RH više neće morati polagati domovnicu zahvaljujući sporazumu MUP-a i Ministarstva uprave prema kojem je službenicima policijskih uprava i postaja omogućen uvid u središnju bazu podataka o osobnim stanjima građana u državnim maticama, poput matice rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i u knjigama državljana, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama. Dok se ne dogode promjene za hrvatske državljane izvan Hrvatske, uključujući i Hrvate u BiH, za sve one koji, primjerice, žele dobiti ili produljiti putovnicu moći će sve dokumente doslovno ispisati sa svog računala nakon što aktiviraju uslugu e-građanin, neovisno o tome žive li u Kupresu, Zaprešiću ili se, pak, nalaze u Frankfurtu. Potvrdio je to za “Večernjak” generalni konzul RH u Mostaru Dragan Matijević te je objasnio kako su već u Konzulat u Mostaru stizali takvi dokumenti zbog kojih nije potrebno gurati se u redovima, plaćati posebne pristojbe ili, pak, ponovno čekati prilikom predaje dokumenata. Dovoljno ih je tek ispisati. Prije nego što ostvare te pogodnosti, građani se trebaju registrirati u sustav e-građani. Tu uslugu može koristiti svaki građanin Republike Hrvatske stariji od 15 godina koji posjeduje elektroničku vjerodajnicu s popisa prihvaćenih vjerodajnica. Kako bi, pak, dobili te vjerodajnice, građani trebaju posjetiti najbližu poslovnicu Financijske agencije (FINA-e) i na označenim šalterima zatražiti vjerodajnice za e-građane - ePass i/ili mToken. Za izdavanje vjerodajnica ne naplaćuje se naknada, a njihovim korištenjem možete izvršiti prijavu na e-usluge u sustavu e-građani te osobni korisnički pretinac. Nakon registracije, čiji se dio popunjava na šalteru, a dio preko interneta, odnosno mailom, moguće je pristupiti dijelu e-matične knjige, gdje svatko može dobiti domovnicu, rodni list, vjenčani list i izvadak iz matice rođenih.

Web-aplikacija

Web-aplikacijom je omogućeno da dokumente svatko može izraditi, ispisati ili poslati mailom. Brojne usluge su moguće preko ovoga državnog projekta koji je olakšao život državljanima, a napose onima izvan zemlje, no o njima se jako malo zna u javnosti. Svi građani koji su dobili nove hrvatske osobne iskaznice, uključujući i državljane koji žive izvan RH, s čime se započelo prošle godine, pomoću pohranjenih elektroničkih podataka mogu koristiti brojne prednosti. Uz web-izvode matičnih knjiga rođenih, moguće je tražiti web-izvode iz matične knjige vjenčanih, ali i provjeriti svoj zapis u registru birača, te također informirati se o svojim podacima vezanim uz osobni identifikacijski broj (OIB), a moguće je preko sustava dobiti obavijesti o isteku osobne iskaznice ili putovnice.