Vlada je danas sa sjednice u Hrvatski sabor uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija, zajedno s interpretativnom izjavom.

Kako je na sjednici navela ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, u izjavi će biti navedeno da Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita od svih oblika nasilja te sprječavanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, da je ona u skladu s Ustavom RH, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te da ne sadržava obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni redefiniranja ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Premijer Andrej Plenković uvodno je na početku sjednice Vlade rekao da je konvencija izazvala velik interes javnosti, pa donekle i prijepore, angažirala brojne udruge da manifestiraju svoje stavove, neke u prilog, a neke protiv. Napomenuo je da je konvencija prihvaćena u Vijeću Europe, koja se temelji na četiri ključna stupa - sloboda, demokracija, ljudska prava i vladavina prava.
 

- I to treba imati na umu kada se sagledava konvencijski sustav Vijeća Europe - rekao je Plenković.

Dodao je da se konvencija bavi groznim društvenim fenomenom koji je paneuropski problem, problem svih europskih država, a to je nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.

- Govorim o politici kontinuiteta ranijih Vlada, pa i svih važnijih relevantnih političkih opcija u ovoj zemlji. Za HDZ-ove vlade počeo je rad na ovoj konvenciji, u njemu su sudjelovali hrvatski stručnjaci - rekao je Plenković. U vrijeme SDP-ove vlade ta je konvencija potpisana, u siječnju 2013., dodao je. Stupila je na snagu 2014. i od tada je na snazi za one države koje su je potpisale.

- SDP-ova je Vlada imala pune tri godine da predloži Saboru ratifikaciju. Oni to nisu napravili, a danas su među najagilnijima koji zagovaraju ratifikaciju i politički pritišću Vladu. Želim biti sasvim jasan. Slanje u proceduru nije plod pritiska oporbe ni civilnog društva, inicijative koalicijskih partnera... Slanje je čvrsta, jasna, nedvosmislena politička volja moje Vlade da ratificiramo dokument temeljem našeg izbornog programa, programa Vlade i čvrstog uvjerenja da će ratificiranje osnažiti i pravni, i institucionalni, i financijski okvir rješavanja problema koji se zove nasilje nad ženama i nasilje nad obitelji. I to je ključ i bit, ni manje ni više od toga - rekao je Plenković. Dodao je da priče o financijskim obvezama od milijardu kuna nisu točne.

Plenković je kratko iznio podatke o ubojstvima i nasilju nad ženama i u obitelji u Hrvatskoj.

- To je bit i problem, to je fenomen kojim se moramo baviti i kao Vlada i kao stranka, i zbog toga ova konvencija treba biti potvrđena u Saboru i mora ojačati naše nacionalne mehanizme za suzbijanje ovog negativnog fenomena - rekao je Plenković.