Pobjedom protiv Bjelorusije (31:25) Hrvatska je izborila plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva dva kola prije kraja grupne faze.
 
Posljednja dva kola, kao i inače na velikim rukometnim natjecanjima, donose mogućnost kalkuliranja i izbjegavanja težih suparnika na putu do zlata.
 
Svi žele izbjeći Francusku
 
Priliku za kalkulaciju ima i Hrvatska, koja će u izravnom okršaju s Njemačkom u posljednjem kolu odlučivati o prvom mjestu skupine. Osvajač skupine imao bi lakši posao u osmini finala, ali i najteži mogući u polufinalu.
 
Osmina finala prvoj momčadi iz skupine C donosi četvrtu momčad iz skupine D (Katar ili Argentinu), a četvrtfinale treću iz skupine A (najvjerojatnije Brazil ili Rusija) ili drugu momčad skupine B (najvjerojatnije Slovenija).
 
Međutim, u polufinalu gotovo sigurno čeka Francuska, domaćin natjecanja, prvi favorit i branitelj naslova. Mnogi će tako kalkulirati kako bi Francuze izbjegli sve do potencijalnog finala, a to može i Hrvatska.
 
Ako se izbjegne Francuska, onda vjerojatno Španjolska čeka već u četvrtfinalu
 
Porazom od Njemačke Hrvatska bi otišla u gornji dio nokaut faze te bi s Francuskom mogla igrati tek u finalu. Ipak, nakon izglednog susreta s Egiptom u osmini finala, u četvrtfinalu bi izabranike Željka Babića najvjerojatnije čekala Španjolska, jedan od favorita natjecanja.  
 
Jednostavno je - prvo mjesto donosi lakši put do medalje, ali i puno teži do finala, dok drugo mjesto u skupini donosi teži put do polufinala, ali i Francuze tek u finalu.
 
Podsjetimo, rukometna reprezentacija Hrvatske godinama nije kalkulirala na velikim natjecanjima i gotovo uvijek se to pokazalo kao pogreška. S druge strane, imamo primjer vaterpolista koji su na Olimpijskim igrama u Riju namjernim porazom od slabašne Francuske izbjegli favorita Srbiju sve do finala i tako osvojili srebro, ali i razočarali mnoge koji smatraju da u sportu ne smije biti kalkulacija i "igrica".