Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ima relevantne podatke za svoju tvrdnju da se iz "Islamske države" u BiH vraćaju tisuće boraca, podsjetivši da je preko hrvatskog područja za vrijeme rata u BiH ušlo četiri i po tisuće mudžahedina.

"Oni su u pravilu sjekli glave Srbima tamo na Ozrenu i niko se na to nije okretao", rekao je Dodik za N1 televiziju. Prema njegovim riječima, ako je Hrvatska tada imala kanale za propust mudžahedina, vjerovatno je danas najinformiranija na koji način i tko ulazi u BiH, pa i više nego strukture iz Sarajeva.

Dodik je rekao da bošnjačka politička i sigurnosna struktura u Federaciji BiH logistički pokriva stvaranje materijalnih i ljudskih pretpostavki za jačanje ekstremizma i terorizma. Ocijenivši da se svaki normalan čovjek na ovom prostoru boji ovih pojava, Dodik je istaknuo da nisu svi Bošnjaci i muslimani teroristi, ali da su oni koji su u posljednje vrijeme činili terorističke akte u regiji isključivo radikalizirani muslimani.

"U tom pogledu postoje činjenice, informacije o organizacijama, financiranju, licima koja su organizirala odlaske", naveo je Dodik. Upitan da li posljednje izjave Kitarovićeve o BiH predstavljaju miješanje u unutrašnje stvari BiH, Dodik je rekao da BiH nema unutrašnje stvari.

"Mislim da BiH nema unutrašnje stvari, da njene stvari kreiraju stranci i da u tom pogledu aopsolutno nema nikakvog subjektiviteta, pa ni na unutrašnjem planu ni unutrašnjim stvarima", istaknuo je predsjednik Srpske. Dodao je da BiH nije nikakva država i da u formalnopravnom smislu može da bude državna zajednica ili zajednica država, ali ništa više.

"BiH ima međunarodne funkcije i ništa više, nema suda i tužiteljstva. Kad mi neko objasni šta su unutrašnja pitanja BiH onda ću biti u mogućnosti da objasnim da li se gospođa Kitarović miješala u unutrašnje stvari BiH ili nije", zaključio je Dodik, prenosi Srna.