Hrvatska košarkaška reprezentacija doznala je suparnika u osmini finala EuroBasketa, bit će to reprezentacija Rusije, trećeplasirane momčadi u skupini D.

Ključan je bio današnji večernji dvoboj Latvije s domaćinom Turskom. Da su Turci pobijedili oni bi u osmini finala na Hrvatsku, koju su sigurno priželjkivali prije od Španjolske, koja ih je nakon pobjede Latvije 89:79 (24:22, 23:16, 22:25, 20:16) zadesila kao četvrtoplasiranu momčad u grupi D.

Pobjeda Latvije u skupini D zatvorila je krug od tri reprezentacije s omjerom od četiri pobjede i jednog poraza, u kojem je Srbija prva, Latvija druga, a trećeplasirana Rusija ide na Hrvatsku u borbi za četvrtfinale.

Kod Latvijaca je briljirao igrač New Yorka Porzingis s 28 koševa i sedam skokova, a odličan je bio Blums sa 17 koševa, dok su Turke predvodili Osman (24) i Mahmutoglu (19).

U zadnjem susretu skupine C u Cluju Crnogorci su očekivano slavili protiv domaćina Rumunjske sa 86:69 i potvrdili treće mjesto. Crnogorce su predvodili Đurišić (14), Dubljević (13) i Radončić (13), a Rumunje Kuti s 18 ubačaja.

Mandache prvi nakon Kukoča s triple-doubleom na europskoj smotri

Utjehu domaćin navijačima u Cluj-Napoci pružila je sajjna igra Andreija Mandachea, koji je ostvario 14 poena, 11 asistencija i 10 skokova, postavši prvi košarkaš nakon Tonija Kukoča 1995. godine s ostvarenim triple-doubleom na europskim prvenstvima. Usprkos njegovoj sjajnoj igri Rumunji nisu uspjeli doći do prve pobjede na turniru.

U osmini finala igrat će u subotu Slovenija-Ukrajina, Njemačka - Francuska, Finska - Italija i Litva - Grčka, a u nedjelju Hrvatska - Rusija, Srbija - Mađarska, Latvija - Crna Gora i Španjolska - Turska.

Parovi osmine finala:

Litva - Grčka
Njemačka - Francuska
Finska - Italija
Slovenija - Ukrajina
Španjolska - Turska
Rusija - HRVATSKA
Latvija - Crna Gora
Srbija - Mađarska