Sportsku 2016. godinu obilježile su Ljetne olimpijske igre koje su u kolovozu održane u Rio de Janeiru. Osim najveće sportske smotre, bilo je još niz događaja koji su plijenili pažnju ljubitelja sporta u ne samo u regiji i Europi, nego i u cijelom svijetu.

Prije svih tu je Europsko nogometno prvenstvo koje je od 10. lipnja do 10. srpnja održano u Francuskoj i na kojem je naslov prvaka po prvi put u povijesti osvojio Portugal, predvođen jednim od najboljih nogometaša današnjice, Cristianom Ronaldom.

Sport u regiji Zapadnog Balkana ima čime da se pohvali, posebno kada su u pitanju nastupi sportaša iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, pa i debitanta Kosova na Olimpijskim igrama. Za razliku od njih, sportaši iz BiH, Makedonije i Crne Gore nisu uspjeli obradovati svoje nacije osvajanjem nekog od olimpijskih odličja.

Briljantan nastup na prvim igrama koje su održane na tlu Južne Amerike imali su hrvatski sportaši, koji su osvojili čak deset medalja, završivši igre na fenomenalnom 17. mjestu po uspješnosti. Hrvati su posebno inspirirani bili u atletici u kojoj su osvojili dva zlata i srebro. Do najsjajnijeg odličja očekivano je došla Sandra Perković u bacanju diska i potpuno neočekivano
Sara Kolak u bacanju koplja, kolekciju hrvatskih medalja u atletici upotpunila je Blanka Vlašić srebrom u skoku u vis. Do zlatnih medalja Hrvatska je stigla još u veslanju, streljaštvu i jedrenju.

BiH i dalje jedina iz regije bez olimpijskog odličja

Srbija se iz Rija kući vratili sa osam olimpijskih medalja, od kojih su dvije bile zlatnog sjaja, četiri srebrnog i dvije brončanog. Srbe su najviše obradovali Davor Stepanek u hrvanju grčko-rimskim stilom i vaterpolo reprezentacija. Generalno, Srbija je sjajna bila u ekipnim sportovima. Osim zlata vaterpolista, medalje su osvojili još košarkaši i odbojkašice srebro te košarkašice broncu.

Od četiri medalje za Sloveniju, jednu najsjajniju osvojila je Tina Trstenjak u džudu. U istom sportu Slovenci su se radovali bronzi, a dva srebra sustigla iz kanua i jedrenja.

Jednu medalju, ali vrijednu osvojilo je Kosovo u svom prvom pokušaju. Junakinja najmlađe države nastale raspadom SFR Jugoslavije bila je džudistkinja Majlinda Kelmendi koja se okitila zlatom u kategoriji do 52 kilograma. Crna Gora i Makedonija nisu se imale čemu radovati u Riju, pa su ostale su na po jednoj osvojenoj medalji u svojoj istoriji nastupa na olimpijskim igrama, dok je BiH i dalje jedina iz regije bez olimpijskog odličja i nakon 2016. godine.

Najuspješnija nacija igara u Riju bile su Sjedinjene Američke Države sa 121 osvojenom medaljom (46 zlata, 37 srebra i 38 bronci), piše Anadolu Agency (AA).

Portugal zakočio Hrvatsku

Na EURO 2016 u Francuskoj regiju je predstavljala jedino Hrvatska, koja je stigla do osmine finala. Nakon superiornog prolaska skupine D u kojoj su čak pobijedili i Španjolsku, Vatreni su u nokaut fazi naletjeli na Portugalce, koji su kasnije otišli do samog kraja i podigli pehar. Portugal je Hrvatsku slomio nakon produžetaka, zatim u četvrtfinalu Poljsku poslije penala, a onda je u polufinalu sa 2:0 bez većih problema savladan Wales.

U velikom finalu Ronaldo i društvo su šokirali domaćine Francuze, koje su pobijedili sa 1:0 poslije produžetaka. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Antoine Griezmann, koji je sa šest golova bio i najbolji strijelac.

Od 10. do 23. siječnja regija je bila domaćin velikog sportskog događaja. Točnije, bio je to Beograd u kojem je održano Europsko vaterpolo prvenstvu u obje konkurencije. Naravno, to je Srbija znala iskoristiti i okitila se zlatnom medaljom, savladavši u finalu u susjedskom derbiju Crnu Goru. Bronca je pripala Mađarskoj. U ženskoj konkurenciji prvakom je postala Mađarska, srebrna je bila Nizozemska, a brončana Italija.

Prvi mjesec 2016. godine donio je još jedan veliki sportski događa j- Europsko prvenstvo za rukometaše, koje se igralo u Poljskoj. I na ovom turniru na pobjedničkom postolju našla se jedna od reprezentacija iz regije, a riječ je o Hrvatskoj koja je uzela broncu. U finalu sus lavili Nijemci.

Realova 11. titula u Ligi prvaka

U siječnju se tradicionalno igra i prvi Grand Slam teniske sezone Australian Open. Titulu je osvojio Novak Đoković, koji je u finalu sa 3:0 u setovima savladao Britanca Andyja Murraya. Kod djevojaka Njemica Angelique Kerber je iznenadila u to vrijeme prvu tenisačicu svijeta Serenu Williams, savladala je sa 2:1 i došla do prvog Grand Slam naslova u karijeri.

Već u veljači, od 2. do 13., glavni grad Srbije  bio je domaćin još jednog velikog sportskog događaja, ovoga puta Futsal europskog prvenstva. Naslov prvaka osvojila je Španjolska, druga je bila Rusija, treći Kazahstan, dok je domaćin osvajanjem četvrtog mjesta ostvario povijesni uspjeh.

Iz veljače, koji nije bio pretjerano bogat sportskim događajima, vrijedi izdvojiti još 50. po redu Super Bowl NFL-a u američkom nogometu. Denver Broncosi su sa 24:10 savladali Carolina Pantherse, i tako došli do trećeg naslova prvaka. Utakmicu je putem TV ekrana u prosjeku gledalo 111,9 milijuna gledatelja, a 30 sekundi reklamnog prostora tokom prenosa koštalo je pet milijuna dolara (oko 4,82 milijuna eura).

Iz mjeseca ožujka jedino vrijedno spomena je trka za Veliku nagradu Australije koja je vožena 20. ožujka u Melbourneu, kojoj me otvorena nova sezona Formule 1. Sezonu 2016. pobjedom je otvorio Britanac Lewis Hamilton, koji je branio naslov prvaka. U ožujku je održano i Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici na kojem su iz regije zapažene nastupe ostvarili Ivana Španović iz Srbije, osvojivši srebro u skoku u dalj, i Filip Mihaljević koji je došao do bronce u bacanju kugle.

Svibanj je donio finalne utakmice europskih klupskih nogometnih prvenstava. Prvo je u Baselu na stadionu St. Jakob 18. svibnja odigrano finale Lige Europe između Seville i Liverpoola. Tim iz Andaluzije se potrudio da uđe u istoriju natjecanja, tako što je pobjedom rezultatom 3:1 došao do trećeg uzastopnog trijumfa.

U reprizi finala iz 2014. godine u Milanu su se 28. svibnja ove godine sastali madridski rivali Real i Atletico. Kao prije dvije godine i ove je na kraju slavio Kraljevski klub, ali ovoga puta, ne nakon produžetaka, nego nakon boljeg izvođenja penala.

Regularnih 90 minuta utakmice završen je rezultatom 1:1, a strijelci su bili Sergio Ramos u 15. za Real i Yannick Carrasco u 79. minuti za Atletico. Poslije dodatnih 30 minuta nije bilo golova, pa su se morali izvoditi jedanaesterci. Slavio je Real rezultatom 5:3 i došao do 11. pehara pobjednika Lige prvaka. Zadovoljstvo da podignu pehar imali su hrvatski internacionalci Luka Modrić i Mateo Kovačić.

U svinju je počeo drugi Grand Slam sezone Roland Garros, a završio u lipnju. Po prvi put u karijeri osvojio ga je Novak Đoković, dok je u ženskoj konkurenciji slavila Španjolka Garbine Muguruza.

Osim Eura 2016 u Francuskoj, mjesec lipanj donio je još jedan veliki nogomretni događaj. Sjedinjene Američke Države bile su domaćin Copa Americe Centenario na kojem je slavio Čile, pobijedivši u finalu Argentinu poslije izvođenja penala. Nakon poraza jedan od najboljih fudbalera današnjice Lionel Messi objavio je da se povlači iz reprezentacije, ali se kasnije predomislio.

Briljantni odbojkaši Srbije

U srpnju su odbojkaši Srbije ostvarili veliki uspjeh. Na završnom turniru Svjetske lige Srbija je u finalu savladala Brazil sa ubjedljivih 3:0 te tako stigla do prvog pobjedničkog pehara.

Utakmicama doigravanja u lipnju je završen europski kvalifikacijski ciklus za plasman na Svjetsko prvenstvo rukometaša, koje će se siječnja 2017. godine održati u Francuskoj. Kroz doigravanje, završnog turnira domogli su se Makedonija i Slovenija, dok je Hrvatska to uspjela ranije trećim mjestom na Euro 2016. BiH, Srbija i Crna Gora zaustavljeni su u doigravanju od Švedske, Mađarske, odnosno Rusije. Kosovo je kvalifikacije okončalo još u prvoj fazi.

Kraj lipnja i početak srpnja tradicionalno su rezervirani za Wimbledon, treći Grand Slam sezone. Do naslova pobjednika u muškoj konkurenciji stigao je Andy Murray, a kod djevojaka Serena Williams.

Od 6. do 10. srpnja u Amsterdamu je održano je Europsko atletsko prvenstvo. Odlični su bili atletičari Hrvatske, Srbije i Slovenije, koji su svojim zemljama donijeli medalje. Ivana Španović za Srbiju i Sandra Perković za Hrvatsku osvojile su zlatna odličja, dok su im Mihail Dudaš, odnosno Sara Kolak donijeli bronce. Jedinu medalju Sloveniji i to brončanog sjaja donio je Robert Renner. Amel Tuka, najveća nada bh. atletike svoj nastup u disciplini 800 metara završio je nadomak odličja na četvrtom mjestu.

Osim Olimpijskih igara u Brazilu iz kolovozu vrijedna spomena je i utakmica nogometnog Superkupa Europe. Sastali su se Real Madrid i Sevilla te pružili sjajnu partiju. Na kraju su favorizirani Kraljevi, pobjedom nakon produžetaka, slavili rezultatom 3:2.

Krajem kolovoza i početkom rujna odigrane su kvalifikacije za Eurobasket 2017, koji će zajednički ugostiti Finska, Izrael, Rumunjska i Turska. Iz regije kroz kvalifikacije na završni turnir plasirale su se Slovenija i Crna Gora, dok su to pravo ranije stekle Hrvatska i Srbija. Reprezentacije BiH, Makedonija i Kosova morat će čekati sljedeću šansu, navodi Anadolu Agency
(AA).

U istom periodu održan je četvrti, posljednji Grand Slam sezone US Open. Do svog drugog Grand Slam naslova stigao je Švajcarac Stanislas Wawrinka, kao i u ženskoj konkurenciji Njemica Angelique Kerber.

Debi nogometaša Kosova

U rujnu su počele kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji. U europskim kvalifikacijama reprezentacije su podijeljene u devet skupina sa po šest timova. Pobjednici skupina direktno će se plasirati na Mundijal, dok će osam najboljih drugoplasiranih selekcija igrati doigravanje za preostala četiri europska mjesta. Naravno, za plasman u Rusiju borit će se i sve reprezentacije iz regije, a zanimljivo je da je pravo da po prvi put nastupi u kvalifikacijama steklo Kosovo, koje je primljeno u FIFA-u i UEFA-u.

Najveći sportski događaj u devetom mjesecu 2016. godine bilo je Svjetski kup u hokeju na ledu koji je od 17. rujna do 1. listopada održan u Kanadi. Domaća reprezentacija je znala iskoristiti podršku svojih navijača i na kraju podići pehar. Ovo natjecanje je zanimljivo, jer su na njemu osim šest nacionalnih timova nastupile i dvije kontinentalne selekcije, Europe i Sjeverne Amerike. Kanađani su u finalu savladali Europljane te došli do drugog naslova.

Krajem mjeseca odigran je finalni turnir sezone WTA toura. Domaćin je bio Singapur, a slavila je Slovakinja Dominika Cibulkova, koja je u finalu bila bolja od najbolje teniserke svijeta Kerber.

Studeni je donio završnicu prvenstva Formule 1. Tokom sezone veliku borbu za naslov vodile su timske kolege iz Mercedesa, Lewis Hamilton i Nijemac Nico Rosberg. Iako je Hamilton slavio u posljednje četiri trke sezone, na kraju se tituli radovao Rosberg, koji je tako ponovio uspjeh svoga oca Kekea iz 1982. godine. Nakon utrke za Veliku nagradu Abu Dhabija 27. prosinca Rosberg je podigao pobjednički pehar, a već 2. prosinca obznanio je umirovljenje.

Murray ispred Đokovića

Od 13. do 20. studenoga u Londonu je odigran finalni turnir ATP World Toura. I na završnom turniru sezone svoju sjajnu godinu i prvo mjesto na ATP listi potvrdio je Murray pobjedom u finalu nad bivšim svjetskim brojem jedan, Đokovićem.

Prosinac uglavnom služi za sumiranje sportskih dostignuća u svim zemljama svijeta. No, od 4. do 18. 12. Švedska je bila domaćin Europskog prvenstva za rukometašice, koje za skandinavske zemlje predstavlja pravi sportski praznik. Na kraju je Norveška uspjela doći do čak sedme titule prvaka Starog kontinenta, pobijedivši u finalu Nizozemsku sa tijesnih 30:29. Brončana medalja pripala je Francuskoj. Regiju su predstavljale četiri reprezentacije, najbolja je bila Srbija na devetom, a slijedile su je Crna Gora na 13, Slovenija na 14. i Hrvatska na 16. mjestu.

Vrijedi dodati da su regionalni prvaci u klupskim natjecanjima u 2016. godini postali košarkaši Crvene zvezde (ABA liga), rukometaši MKB-MVM Veszprema (SEHA liga) i vaterpolisti Juga CO (Jadrandska vaterpolo liga). Krajem 2016. pokrenuta je i priča o tome kako bi se uskoro mogla organizirati i regionalna nogometna liga, što je UEFA demantirala.