Potpisivanjem navedenog protokola, postignut je prvi formalni korak u konačnom rješavanju statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj, a koji proizlazi iz punopravnog članstva RH u EU.

Hrvatskim državljanima od 11. ožujka za putovanja u Švicarsku više neće biti potrebna putovnica. U tu će državu, ako putuju turistički na rok od 90 dana, moći ući u samo s osobnom iskaznicom, priopćilo je jučer hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Novi režim između dviju država rezultat je sporazuma koje je hrvatski MVEP postigao u okviru rješavanja ukupnog statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj.

U Bruxellesu je 4. ožujka predsjedavajući Vijećem EU, veleposlanik Kraljevine Nizozemske pri EU Pieter de Gooijer, u ime država članica, a uz prethodne ovlasti Hrvatske, potpisao sa Švicarskom Konfederacijom i europskim institucijama Protokol III, kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između EU i Švicarske proširuje na Hrvatsku. Potpisivanjem navedenog Protokola postignut je prvi formalni korak u konačnom rješavanju statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj, a koji proizlazi iz punopravnog članstva RH u EU.

Podsjećamo kako s pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji Švicarska nije potpisala Protokol o slobodi kretanja na Hrvatsku pozivajući se na rezultate svojeg referenduma o useljeničkim kvotama iz veljače 2014., kažu iz MVEP-a.

– Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja potpisivanje Protokola i izraženu spremnost Švicarske za njegovu ratifikaciju bez odgode. MVEP također pozdravlja odluku Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije o ukidanju obveze korištenja putovnica za hrvatske državljane koji putuju u turističke svrhe donesenu na dan potpisivanja Protokola, ne čekajući uobičajenu punu ratifikaciju istog – komentirali su sa Zrinjevca.

vecernji.hr