Kako bi se u BiH postigla cjelovita stabilnost i funkcionalnost nužna je stvarna, a ne samo na papiru, ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, a da bi se to ostvarilo nužno je i Hrvatima u BiH osigurati kulturnu i nacionalnu autonomiju, identitet, jezik, kao i medije te jednaku dostupnost svim poslovima i radnim mjestima koju imaju ostala dva konstitutivna naroda – izjavio je predsjednik Sabora Republike Hrvatske Željko Reiner.

''Europska unija će jedino tako i prihvatiti Bosnu i Hercegovinu u svoje redove. Stabilnost BiH se može graditi samo na jednakopravnosti triju naroda i njihovoj konstitutivnosti'', kazao je Reiner u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista BiH.

Dodao je kako Hrvatska ima, ne samo zbog svojih ustavnih obveza, nego i zbog prirode stvari, obvezu brinuti se o hrvatskom narodu u BiH, ali da se ne može miješati u unutarnje uređivanje druge države.

''Dakle, obvezatno ćemo se uporno i bez kompromisa zalagati za ravnopravnost Hrvata diplomatskim intervencijama, ali sve sukladno dobrosusjedskim odnosima i diplomatskoj etici'', rekao je Reiner.

Što se, pak, izbora u BiH tiče, predsjednik Hrvatrskog sabora smatra da treba promijeniti Izborni zakon kako bi članove Predsjedništva BiH mogli birati isključivo njihovi sunarodnjaci, a ne i birači iz druge dvije nacionalne zajednice, jer bi to bilo u duhu onoga na čemu je današnja BiH i utemeljena.

''Obaviješten sam da Izborni zakon BiH nije u skladu s Ustavom BiH koji predviđa poštivanje najviših međunarodnih normi zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda. Naime, kako mi je rečeno, bosanskohercegovački Izborni zakon krši nekoliko međunarodnih protokola i konvencija, uključujući i Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a sve one su na poseban način sastavni dio Ustava BiH te radi opstanka cjelovite BiH i mira u zemlji to svakako treba izmijeniti i uskladiti na dobrobit svih naroda koji u njoj žive. Daytonski mirovini sporazum je omogućio opstanak BiH, ali nova vremena i politički odnosi traže i nova dodatna, bolja rješenja o kojima se građani BiH moraju dogovoriti'', poručio je Reiner.

Napomenuo je kako je Republici Hrvatskoj od ključnog interesa europski put, stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine.

''Hrvatska kao članica Europske unije i NATO-a i dalje će snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu na njezinom putu prema euroatlantskim integracijama. No, ja, naravno, mogu govoriti isključivo uime Hrvatske, a za druge države u susjedstvu BiH morate pitati njih. Ali, ulazak BiH u članstvo EU-a od velikog je značenja ne samo za BiH već i za Hrvatsku, kako gospodarski, tako i politički. Hrvatska svesrdno pozdravlja i približavanje BiH NATO-u i nadamo se da će BiH nastaviti na tom putu, u čemu će također imati potporu Hrvatske'', kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.