''Mostar prezentiraju ako grad slučaj i on jeste grad slučaj. Mostar je svjetski fenomen koji treba istraživati, jer funkcionira uz sve probleme i izbore kojih dugo nije bilo'', rekao je između ostalog Nino Raspudić hrvatski filozof, književnik, književni kritičar, prevoditelj, publicist i politički analitičar.

Naime, na javnoj tribini "Medijska kultura ili kultura medijske manipulacije" koja je održana u četvrtak navečer na bini velike dvorane Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, pored ine Raspudića govorio je i i Ivan Šušnjar, analitičar, kolumnist, vlasnik i urednik portala Poskok.info., dok je cijeli program moderirao Vlatko Marinović, piše Bljesak.info

''Mostarci imaju specifičan identitet, i Mostaraca i Hercegovaca. Ali Mostar je grad koji se ujedinjuje ali mu to ne daju. Ljudi se na dnevnoj bazi i u svakodnevnoj interakciji druže, ali im politika to ne dozvoljava. Nekome ne odgovara da Mostar kao teritorij 'zajedničkog zločinačkog poduhvata' živi ujedinjen. Periodično se pojavljuju neke ekipe koje pričaju o ugroženosti i stvaraju drukčiji privid, netko uz Sarajeva razdire Mostar'', kazao je Šušnjar.

Sugovornici su raspravljali i o stanju medija u Bosni i Hercegovini, te o javnim medijima koji su kreatori iskrivljene slike stvarnosti, podstrekači stalnih društveno-političkih podjela, te čuvari državotvorne iluzije.

''Prije nisu postojali slobodni mediji, bili su samo partijski, nakon toga dolazi rat a s njim i ratni mediji koji šire ratnu propagandu. Nakon toga dolaze privatni mediji i komercijalni koji slijede profit. Sada su na scenu došli novi mediji i društvene mreže. A trenutno jedan od glavnih problema u BiH je nepostojanje javnog RTV servisa'', poručio je Raspudić.

Šušnjar se nadovezao na temu govoreći kako je za njega posebno frustrirajuća tema medija u BiH.

''Ironično ću reći mediji rade sjajan posao, rade ono što im je svrha - nastavak rata. Kažu što je oružje u ratu to su mediji u miru, a nama rat nije završio. Građani su u potpunosti razoružani. To je ta naša kultura medija'', kazao je Šušnjar dodajući kako svaki narod koristi medije za svoje svrhe.

''Srbi preko svojih medija brane RS, Bošnjaci preko svojih medija promoviraju svoje ciljeve, a Hrvati, Hrvati ne postoje u medijskom svijetu. A upravo ovi mediji postaju snaga koji utječu na politiku i kreiranje javnog mišljenja'', rekao je Šušnjar.

Raspudić je dodao kako na razini države ne postoji medij koji bi vjerno i podjednako pratio sva tri naroda.

''Kada bi se takav medij spojio emitirao bi tišinu. Pojedini manji mediji objavljuju sofisticirane tekstove, dok primjerice veliki mediji u posljednje vrijeme postavljaju pitanja svojim sugovornicima kao osnovnoškolci. A svojim pitanjem odmah oblikuju gledatelje, što je nedavno uradio i N1'', kaže Raspudić navodeći primjer kako je nedavno gostovao u emisiji Amira Zukića koji ga je na samom početku emisije nazvao 'hrvatskim radikalistom' i ustašom.

Šušnjar i Raspudić su se složili kako međunarodna zajednica preko medija gura svoje interese i favorite.

Međunarodna zajednica je dala puno novaca, u medije i NVO promovirajući svoje interese, kaže Raspudić, dodajući kako se takvo nešto ne može održati silom.

''Veliki mediji postaju sve manje važni. Primjerice u Americi su svi veliki mediji podržali Hillary, te su vodili prljavu kampanju protiv Trumpa, no on je ipak pobijedio. Vrijeme je da se počnu koristiti društvene mreže, jer neki post bude pregledan više puta nego što pojedini mediji u BiH imaju tiraž'', kazao je.

Dodao je kako je '90-tih bio nedostatak hrvatskih političara koji bi poradili na pitanju funkcioniranja javnog RTV servisa.

Šušnjar je dodao kako je svijet postao ''hedline'', naslov koji kreira mišljenje i kratka vijest.

''Facebook i Twitter sve više utječu na ljude i to je kultura u kojoj mi danas živimo'', rekao je i dodao kako će se politika morati naviknuti na tu kulturu.

''Međunarodna zajednica kada je dolazila nije znala da smo i mi manipulatori, upali su u grotlo fašističkih kolumnista, navodnih predstavnika demokracije kao što su Slavo Kukuć i Lagumdžija (Zlatko, op.a.), koji galame i govore urednicima što treba biti u dnevniku, a za to nemaju nikakvih sankcija i kao takvi postaju sve čvršća veza s OHR-om koji nameće razne politike'', zaključio je Šušnjar.

Bljesak.info