Ovoga tjedna obilježen je Svjetski dan potrošača. Prava je to prilika da se progovori o povijesti ovog datuma, pravima potrošača kod nas te problemima koji se pojavljuju, posebno onima u domeni sudstva.

Svjetski dan potrošača svoje podrijetlo ima u Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine.

''Sigurni, dobro informirani, aktivni potrošači, djelujući pojedinačno i kolektivno, važni su čimbenici za normalizaciju prilika na tržištu. Informirani potrošači su katalizatori konkurentnosti, a za konkurenciju se može slobodno reći da je potrošačev najbolji prijatelj. Ipak, poštivanje zakonskih propisa koji štite potrošača nije na potrebnoj razini, a naše sudstvo je jednosmjerno. Nevjerojatno je kako se na sudovima vode milijuni procesa protiv potrošača, a ni jedan gdje je potrošač tužitelj, a trgovac ili proizvođač tužena strana'', kazao je Dragan Doko, ombudsman za zaštitu prava potrošača u BiH.

Važnu ulogu u zaštiti potrošačkih prava u BiH ima Institucija ombudsmana za zaštitu prava potrošača koja osigurava opću pravnu pomoć u zaštiti kolektivnih prava potrošača.   

Institucija ombudsmana nastoji i educirati potrošače svih uzrasta, a posebno one najmlađe, prenosi Večernji list. Potrošači u BiH najčešće se žale i prigovore upućuju na komunalne usluge, informacijske i telekomunikacijske uređaje, a često i na kvalitetu obuće i odjeće, pokazuju podaci udruga za zaštitu potrošača. Iz ovih udruga apeliraju i na to da bi se potrošači trebali bolje upoznati sa svojim pravima.

''Tržište robe i usluga u BiH jedno je od najneuređenijih ne samo u regiji, nego i u Europi, a prehrambeni artikli su, zbog monopola i raznih lobija koji diktiraju cijene, skuplji su nego u državama EU'', tvrdi tajnik Udruge za zaštitu interesa potrošača BiH Mensud Lakota. 

Dodao je kako su kod svake nove nabave robe u BiH proizvodi skuplji od dva do pet feniga.

''Ljudi pri svakodnevnim kupnjama ni ne primjećuju ova poskupljenja, ali mi koji analiziramo troškove, došli smo do egzaktnih podataka'', tvrdi Lakota.

On ističe kako je zbog stalnih poskupljenja gotovo nemoguće izračunati koliko novca mjesečno treba izdvojiti za potrošačku košaricu.