Istraživanja su pokazala da prehrana bazirana na namirnicama biljnog podrijetla smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Nova studija nudi još više dokaza u prilog navedenoj tvrdnji jer je njome pokazano da takav način prehrane smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva i rektuma (kolorektalni rak) koji sve češće pogađa mlađe osobe.

Tim istraživača koji su proveli studiju i objavili je u Časopisu američkog Medicinskog udruženja (Journal of the American Medical Association) izjavili su da im je jasnije zašto vegetarijanski način prehrane smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva. U istraživanju su promatrali 77 tisuća odraslih, odnosno njihove prehrambene navike tijekom sedam godina.

Otkrili su da su pojedinci na vegetarijanskoj prehrani imali za 20 posto nižu ukupnu incidenciju za dobivanje raka debelog crijeva u usporedbi s osobama koje su jele meso, dok su oni koji su jeli ribu, ali ne i mesne proizvode imali 43 posto niži rizik. Prema Američkom društvu za rak, kolorektalni rak je treći najučestaliji tip raka od kojeg obolijevaju muškarci i žene i svakako poziv da se razmisli o načinu prehrane. Budući da istraživači iz navedene studije nisu preporučili neki određen način prehrane, savjet u vezi prehrane novinari Women's Healtha pitali su onkološke dijetetičare i dobili odgovore koje vrste namirnica smanjuju rizik za nastanak raka debelog crijeva, piše Zdrava krava.

Masna riba - "Omega 3 masne kiseline koje se nalazi u ribama poput tune i lososa smanjuju upale u crijevima, a upale su povezane s nastankom tumorskih bolesti", kaže Mitchell Gaynor, onkolog.

Zobene pahuljice ili mekinje - "Obiluju dijetalnim vlaknima, a vlakna su ključna za zdravu probavu. Redovita probava je bitna kako bi se tijelo riješilo toksina. Jer što se toksini dulje zadržavaju u gastrointestinalnom traktu, postoji veća mogućnost za oštećenje DNA stanica, što u konačnici rezultira nastankom tumora", objašnjava Jennifer Fitzgibbon, onkološka dijetetičarka u Sveučilišnoj bolnici za rak Stony Brook u New Yorku (Stony Brook University Cancer Center in New York).

Maslinovo ulje - "Pored svih ostalih kvaliteta koje posjeduje, maslinovo ulje sadrži i omega -2 masne kiseline koje se također povezuju sa smanjenjem nastanka upala", kaže Gaynor.

Grah - "Razne vrste graha bogate su folatima i B vitaminima te vlaknima što doprinosi obnovi abdominalnog DNA u gastrointestinalnom traktu", Kaže Fitzgibbon.

Voće i povrće - "Voće i povrće je neizostavno u svakodnevnoj prehrani je r je bogato vlaknima što osigurava urednu probavu.Također sadrže vrijedne mikronutrijente koje možeš dobiti ako dnevno unosiš šest do osam serviranja voća i povrća", kaže Gaynor.

Kurkuma - "Neizostavni začin indijske kuhinje sadrži kurkumin koji može zaštititi gastrointestinalni trakt od nastanka tumora i usporiti rast već postojećeg", tvrdi Fitzgibbon.

Kuhana rajčica - "Ovo može biti izgovor da konzumiraš više pizze ili tjestenine. Rajčica sadrži likopen, koji prevenira nastanak raka debelog crijeva, a kuhana rajčica sadrži više likopena od sirove", objašnjava Gaynor i naglašava da što više treba izbjegavati crveno, osobito prerađeno meso i rafinirani šećer.