Nažalost, vrijeme u kojem živimo s jedne strane donosi nevjerojatnu razinu globalne povezanosti i otvorenosti, ali na drugoj, tamnijoj strani ulice čeka nas konstantni strah i potencijalna opasnost od globalnog terorizma. Novi teroristički napad koji se u subotu dogodio u Londonu samo je nova, okrutna i bolna potvrda kako sigurnost, ultimativna sigurnost odavno ne postoji.

Britanska premijerka Theresa May odmah nakon napada je izrazila čvrsti stav o “nužnosti pobjede nad islamskim ekstremizmom”, ali se usput, još jednom, dotaknula i najvećih IT kompanija koje su, prema njezinom dubokom uvjerenju upravo “internet i aplikacija koje su kriptirane za komunikaciju trenutačno sigurna zona za komunikaciju među teroristima”.

Ovo nije prvi puta da May otvoreno optužuje društvene mreže i aplikacije za “pružanje utočišta teroristima”, baš kao što nije prvi puta da vrlo jasno spominje potrebu za internetom koji bi kontrolirala država, posljednji takav istup Theresa May je imala prije dva tjedna o čemu smo također pisali, javlja Zimo.co.

Terorizam je apsolutno najveća prijetnja stabilnosti svih nas, no je li doista ograničavanje interneta put kojim ćemo svi zajedno krenuti. Da se ne lažemo, internet ni sada nije, a pitanje je da li je ikada bio, “polje slobode i privatnosti”, ali velike kompanije se ipak trude koliko toliko zaštititi svoje korisnike i njihovu komunikaciju. Sjetimo se samo primjera Applea koji je otvoreno zaratio s istražiteljima FBI agencije i drugih tajnih službi SAD-a, kada je trebalo otključati iPhone koji je korišten u terorističkom napadu.

Isto tako, Facebook, Google, Twitter i ostali su jasno i glasno poručili kako nemaju namjeru vlastima davati na uvid privatnu komunikaciju, što je većina aklamacijom podržala. Ali, premijerka Velike Britanije uporno tvrdi kako je upravo takav stav društvenih mreža i tvrtki koje imaju alate za on-line komunikaciju doveo do toga da su teroristi uvijek korak, dva ispred istražitelja i policije. I stoga je bez ikakvog sustezanja najavila kako će pokušati “kontrolirati internet” koliko god nam to čudno ili zastrašujuće zvučalo.

I danas to više nije samo šuplja najava ili lamentiranje koje nema podlogu u stvarnosti, nego sasvim realna opcija. Svi smo svjesni da terorizam treba barem pokušati staviti pod kontrolu, ali isto tako kontrola interneta od strane vlasti je nešto čega se, iskreno, groze mnogi. S pravom, jer nitko ne zna tko će u rukama “držati škare” i kako će se to točno kontrolirati internet, tko će određivati pravila i na koji način će se detektirati i izolirati stvarni teroristi, njihova komunikacija…

Uostalom, ako se kontrola i uvede (a Velika Britanija nije jedina koja razmišlja o tome), teroristi će, bojimo se, opet naći način da izigraju policiju, tajne službe i sve ostale, pa će na kraju, opet se bojimo, kontroliranom internetu biti podvrgnuti uglavnom obični građani… Isto tako, cilj terorizma je sijanje panike i straha, udar na slobodu kretanja i slobodu općenito, a kontrolirani internet bi značio upravo to - kontrolu slobode. Ako Velika Britanija natjera Facebook, Google, Viber, WhatsApp i sve ostale da im otvore pristup kriptiranim i zaštićenim porukama, to će biti presedan koji će promijeniti puno toga. A nismo sigurni da će riješiti problem terorizma…

Bljesak.info