Josep Maria Bartomeu objavio je što će klub, koji je 24 puta bio prvak Španjolske i 29 puta osvojio kup te zemlje, napraviti ako se provede odluka katalonskog naroda s referenduma o odcjepljenju od Španjolske.

Preko 90 posto onih koji su glasali na referendumu bili su za neovisnost. Točnije, od  2.262,424 listića koje španjolska vlada nije zaplijenila, njih 2.020,144 bilo je za neovisnost.
 
Katalonske vlasti tvrde da je ovako izražena volja naroda obvezujuća i da slijedi postupak razdruženja od Španjolske i proglašenje samostalne i suverene Katalonije.
 
Španjolska referendum i njegove rezultate ne priznaje te odgovara da će Kataloniji ukinuti široku autonomiju.
 
Barcelona čeka rasplet, a Bartomeu je nakon sastanka uprave izjavio: "U slučaju neovisnosti, klub i njegovi članovi odlučit će u kojoj ligi ćemo igrati".
 
Engleski i francuski mediji pišu kako Barcelona ozbiljno razmatra traženje prijema u Premier League ili Ligue 1.
 
"Prolazimo kroz teško, komplicirano razdoblje. S obzirom na ono što će se dogoditi u budućnosti, odlučit ćemo mudro i smireno", podvukao je predsjednik Barcelone.
 
Katalonski ministar sporta Gerard Figueras prošlog tjedna je izjavio da će Barcelona, ali i drugi katalonski klubovi, moći igrati u prvenstvima drugih zemalja ako Katalonija proglasi neovisnost od Španjolske:
 
"U slučaju neovisnosti, katalonski klubovi iz La Lige, Barcelona, Espanyol i Girona, morat će odlučiti u čijem prvenstvu će igrati- španjolskom, talijanskom, francuskom ili engleskom."
 
Trenutno se prva opcija koju je ministar naveo ne čini izglednom, jer su španjolske vlasti nedjeljni referendum i izražavanje volje katalonskog naroda pokušale zaustaviti brutalnim i masovnim policijskim nasiljem.