Hercegovačko-neretvanska županija je, primjenjujući godinama Zakon o pripadnosti javnih prihoda FBiH, izgubila jedan godišnji proračun.

Iako iz Vlade Federacije za drugu polovinu ove godine najavljuju izmjene tog zakona, mnogi smatraju da za promjene nema političke volje, objavila je Federalna televizija.

Manjkavosti sadašnjeg Zakona o raspodjeli javnih prihoda Hercegovačko-neretvansku županiju godišnje koštaju 26 milijuna maraka što je gotovo još jedan županijski proračun.

"Zamislite da na raspolaganju imamo još 26 milijuna maraka godišnje koliko bismo više mogli pomoći sustavu zdravstva, obrazovanja i sigurnosti", kaže Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a.

Ovaj zakon ne ide na ruku niti ostalim županijama, poput Tuzlanske, koja je ujedno i najmnogoljudnija, ali također u zajedničku blagajnu daje više no što mu se vraća, za razliku od, primjerice, Sarajevskog kantona.

U HNŽ-u se nadaju skorim, pravičnijim izmjenama toga zakona. Stižu obećanja iz Vlade Federacije.

"Novi zakon će biti donesen zato što smo se dogovorili da idemo više prema tome gdje se i koliko se ubire, nego prema nekim vještačkim koeficijentima", poručio je federalni premijer Fadil Novalić.

Inicijative za izmjenu Zakona pokretane su u više navrata u oba doma Federalnog parlamenta. No, bezuspješno, navodi FTV.

"Već dvije godine pokušavamo to staviti kao točku dnevnog reda na razinu Federacije i da se konačno donese pravedan Zakon o raspodjeli javnih prihoda. Imali smo obećanje od Vlade, koja nam je govorila da surađuju sa Svjetskom bankom i da će nam ponuditi prvi tekst. Nažalost, mnogo je vremena prošlo, nismo dobili nikakav tekst", ističe Aner Žuljević, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Iz HNŽ-a upozoravaju da su nekada i dobiti javnih poduzeća, banaka i slično stopostotno bili prihodi županija, a sada su Federacije. Time je županija uskraćena za skoro dva milijuna maraka.