Šverc cigareta ponovo je procvjetao na području Istočne Hercegovine. Od početka ove godine pa do utorka policija je zaplijenila istu količinu cigareta kao i za cijelu prethodnu godinu, piše ATVbl.com.

Oduzeto je preko 30.000 kutija bez trošarinskih markica. Maloprodajna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na oko 90.000 maraka.  Privedeno je 13 osoba.

''Pojavljuje se i jedan određeni djelokrug nepoznatih osoba  koje do sada nisu sudjelovale niti su evidentirane u našim evidencijama kao osobe koja se bave izvršenjem takvih kaznenih djela. Uglavnom ta roba dolazi iz Crne Gore, prema ovim podacima što do sada imamo i vjerojatno to ulazi na granične dijelove koji su fizički i tehnički neosigurani'', rekao je Siniša Laketa, načelnik sektora policije PU Trebinje. Video: Krijumčarenje cigareta
 

Granična policija BiH prošle godine oduzela je cigarete u vrijednosti preko 400.000 maraka. Švercom cigareta najviše se bave u općinama blizu granice. Nelegalne cigarete kupuju se u Crnoj Gori i to najčešće u zabačenim skladištima u okolini Nikšića. Jedan paket košta oko 600 eura.

Švercere cigaretama nije tako lako otkriti, kažu u policiji. Dobro poznaju sve sporedne putove, ali i kozje staze u pograničnim pojasevima. Vrlo često cigarete prenose pješke, ali koriste i terenska vozila pa čak i  konje.

Ovakve cigarete završe na prostoru cijele BiH a šverceri dobro zarade. Posla ne manjka ni uličnim trgovcima. Glavni uzrok ponovnog procvata ove vrste kriminala je povećanje trošarina. I u Upravi za neizravno oporezivanje imaju pune ruke posla.

''Prošle godine smo oduzeli cigarete i duhana u vrijednosti od oko milijun i pol KM. U prethodnim godinama proveli smo  velike akcije koje su bile ‘List’, ‘List1’ i ‘List2’ gdje su oduzete ogromne količine duhana, cigareta, strojeva za rezanje duhana'', kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje.

Kazne za ova kaznena djela su novčane ipak za švercere najveća kazna je oduzimanje nelegalne robe. Javna tajna je da je nekim Hercegovcima šverc cigaretama  primarno zanimanje. Kao i u ostalim poslovima i ovom se točno zna hijerarhija. Najslabija karika koja obično i završi u policiji su oni koji noći provode hodajući kroz šumu s paketima cigareta na leđima.