Gradnja ceste na koridoru 5C koji bi spajao srednju Europu s Jadranom kroz BiH teče vrlo sporo. Dogovor da se cesta gradi ravnomjerno kroz sve dijelove BiH ne poštuje se, jug BiH je zapostavljen, a posrijedi su politički razlozi, piše HRT.

Od sagrađena 94 km autoceste u BiH, kroz Hercegovinu je napravljeno samo devet km, od graničnog prijelaza Bijača do Zvirovića u blizini Međugorja. No Hercegovina je zapostavljena i pri gradnji ostalih cesta - regionalnih i lokalnih.

"Ceste u Hercegovini su zadnjih deset godina eliminirane iz svih projekata. Zbog čega to netko radi? Je li želja bila da se izazovu socijalne tenzije", pita član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Autoceste su u BiH očito političko pitanje. Grad Mostar, koji je najveći grad u BiH u kojemu su Hrvati većinski narod i kojemu bi upravo autocesta proširila razvojne perspektive zbog toga trpi velike štete.

"Izgradnja koridora 5c je od izuzetne važnosti za grad Mostar i pošto nije važno sa koje strane, moramo shvatiti da je RH nadohvat ruke. Autoput je došao do Međugorja i sad taj jedan kratki dio, on se čini na neki način opstruira da bi se sredstva usmjerila na drugu stranu", tvrdi gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Za dionicu Zvirovići - Počitelj s mostom preko Neretve novac je osiguran još prije tri godine iz zajma Europske investicijske banke, no zapelo je u odabiru izvođača.

"Povjerenstvo za izbor izvođača Javnog poduzeća Autoceste FBiH završilo svoj posao i dalo na odlučivanje direktoru. On je odabrao ponudu koja je za 14 milijuna eura skuplja od ponude konzorcija Viadukt Zagreb - Hering Široki Brijeg. Odlučio se za ponudu Euroasfalta Sarajevo i sarajevske poslovnice Strabaga", izjavio je zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić.

Izbor je bio sumnjiv i Europskoj investicijskoj banci koja sad sve provjerava. Utvrdi li se da je bilo nepravilnosti, tender će biti poništen i raspisan novi, a to je opet duga procedura, pa će najbrža veza Mostara s Hrvatskom pričekati zbog politike još koju godinu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković u središnjem Dnevniku HRT-a nije htio komentirati događaje u BiH u vezi s javnom nabavom i natječajem. No, naglasio je da je s obje strane izražena i dana velika važnost koridoru 5c. U tom smislu otvorili smo radove na mostu u Svilaju koji se nalazi na tom koridoru i nadam se da ćemo što prije spojiti Budimpeštu s Pločama, rekao je.

Projekt Pelješkog mosta omogućit će BiH pravo neškodljivog prolaza. U tijeku je natječaj za odabir izvođača gradnje te proces financiranja mosta, rekao je. Najavio je i da će ove godine biti početak gradnje, objavio je HRT.