''Pozivati i prizivati makedonski ili bilo koji scenarij u smislu rušenja ustavno pravnog poretka jedino može politika koja nema vlastiti program, stranka bez rezultata i podrške koja samim time nema ni odgovornost, kako prema građanima tako ni prema javnosti, a ni prema Bosni i Hercegovini'', navodi se u priopćenju za javnost HDZ-a BiH povodom posljednjih istupa Građanskog saveza.

HDZ BiH je priopćio kako osuđuje ovakvu vrstu ratnohuškačke političke retorike koja izravno ugrožava opstojnost i budućnost BiH, njezinih naroda i građana.

Naime, Građanski savez je u priopćenju za javnost naveo kako želi upozoriti javnost ''na jasne i očite planove Dragana Čovića i HDZ-a da uoči ili nakon izbora 2018. godine izazove organizirano nasilje i suspendira pravni, politički i demokratski poredak''.

No, HDZ BiH navodi kako je cilj stranke Reufa Bajrovića ''upravo onaj za koji optužuju druge''.

''A to je konstantno vraćanje na ratnu retoriku, te zapravo rasističko djelovanje usmjereno protiv svega što je hrvatsko u ovoj državi a i šire. Njihove prijetnje o 'slanju sinova u rat' i 'gubitku svega što sada imaju' su nešto čime bi se mogle pozabaviti institucije ove države'', naveo je HDZ BiH dodajući kako je ''demokratska stranka koja nikada neće dati podršku nasilju i vaninstitucionalnom djelovanju i ima apsolutnu odgovornost kao najveća i najjača stranka hrvatskog naroda, u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a), djelovati kroz svoj program i načela''.

Građanski savez objavio je kako su ''makedonski scenarij, odnosno blokade institucija i nasilje, te rušenje ustavno-pravnog poretka siguran put u nestabilnost cijele regije s potencijalno katastrofalnim posljedicama''.

''Stoga još jednom pozivamo i MUP Federacije BiH i SIPA-u da po službenoj dužnosti pokrenu istragu zbog rušenja ustavnog poretka. U suprotnom će biti jasno da politički šefovi te dvije institucije suučestvuju u Čovićevim nastojanjima da po cijenu rata na teritoriji naše zemlje uspostavi mini-NDH. Pozivamo ovim putem HDZ-ove partnere iz SDA i SBB da bez rezervi odbiju prijedlog rasnog i rasističkog izbornog zakona HDZ-a koji je mogao biti napisan i u Nurnbergu 1935. godine'', naveo je GS.

HDZ BiH navodi pak kako su prijedlozi koji su od strane HNS-a upućeni u parlamentarnu proceduru u skladu s ustavnim ustrojem BiH i predstavljaju model za provedbu odluka Ustavnog suda BiH.

''Politički predstavnici hrvatskog naroda imali su obvezu kroz demokratsku raspravu i proceduru uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona koje se smatraju prioritetnim i neophodnim za političku sigurnost i budućnost BiH. Pozivamo sve političke predstavnike da se uključe u ovaj proces kako bi dali svoj doprinos izgradnji pravedne, politički stabilne i samoodržive BiH'', navodi HZD BiH.

Na Bajrovićeve tvrdnje reagirale su i neke braniteljske udruge navodeći kako je Bajrović najsmješniji lik u povijesti BiH.