HDZ 1990 je 27. siječnja,  povodom Dana sjećanja na holokaust, upriličio manifestaciju „Crveni karton nacizmu“, koja za cilj ima prisjećanje na sve nevine žrtve , kako nacizma, tako i svih drugih totalitarnih oblika i ideologija.

U sklopu manifestacije „Crveni karton nacizmu“, Mladež HDZ-a 1990 je, zajedno sa predsjednikom HDZ-a 1990 Martinom Ragužem,  razgovarala sa prolaznicima Mostara, ukazujući im važnost ove tužne obljetnice i dijeleći transparente u obliku crvenog kartona.

„Danas sam, zajedno sa mladim ljudima, odlučio pokazati crveni karton nacizmu, kao i svim drugim oblicima totalitarizma. Vrijeme je da podvučemo crtu pod ratove i gradimo bolju i sretniju budućnost za našu djecu“, kazao je predsjednik Raguž, pritom naglasivši kako HDZ 1990 ima duboko utkane vrijednosti europske baštine, koje se temelje na antitotalitarizmu, slobodi i miru.

Središnji dio manifestacije upriličen je u večernjem terminu u zgradi HDZ-a 1990, gdje su se okupili brojni dužnosnici i članovi HDZ-a 1990, predstavnici nevladinog sektora, OSCE-a i medija.

Nakon minuta šutnje za sve žrtve totalitarnih režima, u ime domaćina, skupu se obratio glasnogovornik HDZ-a 1990, Pero Nikić, koji je kazao kako generacija dvadesetprvog stoljeća ima zadaću, u kojoj svaki pojedninac ima individualnu odgovornost, pronalaska miroljubive platforme suživota, u kojem ćemo se uvažavati i poštivati i u kojem ćemo sva otvorena pitanja rješavati dogovorom i dijalogom, a nikako militarizmom. „Vodimo ljubav, a ne rat“, citatom Johna Lennona, Nikić je zaključio svoje obraćanje.

Nakon prigodnih riječi, uslijedilo je emitiranje filma Romana Polanskog „Pijanist“, koji svjedoči o torturi židovskog, kao i drugih naroda tijekom Drugog svjetskog rata.

Putem filmskog platna, nazočni su imali priliku na trenutke doživjeti četrdesete godine prošloga stoljeća, što je dodatno učvrstilo stav da pokažemo crveni karton nacizmu.