Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjeve obrane bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u vezi s njegovom sposobnošću da prati izricanje presude kao i pokretanjem postupka protiv glavnog haškog ljekara Paula Falkea.

U obrazloženju se navodi da se ocjena o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića prvenstveno temelji na mišljenju liječnika koji ga nije osobno pregledao. Još se dodaje kako obrana nije pokazala da zdravstveno stanje optuženog opravdava da se zbog toga odgodi izricanje presude, te da je, prema mišljenju nezavisnih stručnjaka i liječnika, njegovo zdravstveno stanje stabilno. U priopćenju se navodi da Sudsko vijeće nije nadležno u vezi sa zahtjevom obrane da se pokrene postupak protiv liječnika Falkea.

Podsjetimo, Mladićeva obrana zatražila je od Haškog tribunala da odgodi izricanje presude, zakazano za 22. studeni, dok optuženog ne pregleda tim srbijanskih liječnika. Mladićevi odvjetnici Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Haškog tribunala da presuda bivšem zapovjedniku Glavnog stožera VRS-a bude odgođena radi liječničkog pregleda koji bi obavio tim liječnika iz Srbije i da se postupak obustavi kako bi se utvrdilo da li je Mladić uopće zdravstveno sposoban za izricanje presude.

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je u odgovoru na zahtjev obrane Ratka Mladića, optuženog za genocid i ratne zločine, za odgodu izricanja presude, ustvrdilo je da je posljednji medicinski izvještaj pokazao kako je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno. Presuda Mladiću bit će izrečena 22. studenog, u 10.00 sati. Mladić je pred Haškim tribunalom optužen za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici u srpnju 1995. godine.