Hrvatski saborski zastupnici Vesna Pusić (GLAS) i Zlatko Hasanbegović (Nezavisni za Hrvatsku) komentirali su izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović danu prije dva dana u Argentini.

Predsjednica je, podsjetimo, kazala da su “nakon Drugoga svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine”.

Njezina izjava izazvala je podsmijeh na društvenim mrežama kao i među povjesničarima. Međutim ima i onih koji je u takvom nastupu podržavaju.

“Ponovila je notornu činjenicu da dio Hrvata nije podijelio sudbinu onih koji su bili podvrgnuti izvansudskim smaknućima, već je pronašao slobodu u Argentini. Nekima je očito žao što svi Hrvati nisu poubijani 1945. godine”, kazao je Hasanbegović.

Vesna Pusić pak smatra da je njezina izjava sramotna jer su u Argentinu bježali i utočište u njoj pronašli brojni nacistički zločinci, prenosi Tportal.hr.

“To je nečuveno i sramotno. Predsjednica mora takve izjave pojasniti pred domaćom javnosti i to kako se njezini stavovi mijenjaju ovisno o auditoriju pred kojim govori. To nam šteti”, smatra Pusić.