Oko 300 milijuna dolara je ukradeno iz 100 banaka u 30 država tijekom 2013., otkrio je svojim čitateljima The New York Times. Napad su navodno izveli hakeri iz Europe, Rusije i Kine koji su uspjeli u bankarske sustave ubaciti softver kojim su se poslužili za krađu. Softver je tamo ubačen preko e-mailova zaposlenicima.

Kad su uspjeli ući u sustav, hakeri su saznali koji zaposlenici su odgovorni za transfere novca, pa su zatim u računala instalirali uređaje za pristup sustavu koji omogućuju dobivanje screenshotova s ekrana. Zatim su prebacili određene svote novca na bankovne račune u različitim zemljama.

Najveći dio ukradenog novca je ukraden u Rusiji, a druge zemlje u kojima su se napadi dogodili uključuju Japan, Nizozemsku, Švicarsku i Sjedinjene Američke Države.

Ruska tvrtka za sigurnost na webu je bila pozvana da provjeri što se događa, nakon što je bankomat u ukrajinskom Kijevu počeo nasumice isplaćivati novac, a da pritom nitko nije upotrijebio kreditnu karticu. Ova pojava je bila povezana s hakerskim napadom.

Po svemu sudeći, ovo bi mogao biti najsofisticiraniji napad kojeg je svijet vidio kad se u obzir uzmu taktike i metode koje su cyber kriminalci upotrijebili da ostanu neotkriveni, piše Jutarnji list.

Interpol i FBI provode istragu ovog slučaja i još nije poznato događaju li se ovakvi hakerski napadi i u ovom trenutku./HMS/