Još početkom siječnja sigurnosne kompanije upozoravale su na hakerske napade na Olimpijske igre, dok su iz organizacije ZOI-a tvrdili kako su spremni za sve prijetnje te će ovo biti najsigurnija Olimpijada u povijesti.

No, već prvoga dana, odnosno tijekom svečane ceremonije otvaranja Olimpijskih igara hakeri su snažno udarili na servere i računala u Pjongčangu te su, među inim, srušili stranicu i izazvali probleme s javnim WiFijem, zbog čega neki posjetitelji nisu mogli isprintati karte.

Iz organizacije ZOI-a, osim što su potvrdili ovaj napad, napomenuli su kako znaju njegov uzrok, no o njemu ne žele javno govoriti, već kažu kako je jedino bitno da su svi problemi riješeni do subote ujutro.

Napad s ciljem izazivanja kaosa

Cilj ovoga napada nije bila špijunaža ili financije, već su hakeri htjeli izazvati kaos i destrukciju na otvaranju Olimpijade, objavili su sigurnosni stručnjaci Talos Intelligence Groupa koji su analizirali podatke povezane s napadom, piše Zimo.co.

Kod malwarea koji je korišten pokazuje kako nitko nije pokušao preuzeti podatke sa servera računala korištenih na Olimpijadi, ukrasti lozinke ili prisluškivati, već je jedini cilj bio brisanje podataka s računala i sa servera na kojima su se nalazile kopije tih podataka.

Srećom, posljedice napada nisu dugo trajale te su serveri ponovno osposobljeni nakon dvanaest sati, a dodatna analiza napada pokazala je još neke zanimljive činjenice. Naime, čini se kako je malware koji je izazvao kaos instaliran na servere puno prije početka Olimpijade te se proširio računalnim sustavima jer su napadači imali informacije o korisničkim imenima, lozinkama i imenima servera.

Izvor napada, dakle, nije poznat, a zanimljivo je kako su iz Rusije još prije početka ZOI objavili kako su uvjereni da će istrage zapadnih medija u slučaju potencijalnih napada sigurno pokazati rusku umiješanost, a dio pažnje istražitelja sigurno je usmjeren i prema sjevernim susjedima i Kim Jong-unu.