Prije nekoliko godina hakeri iz kolektiva Anonymous i LulzSec rušili su brojne internetske stranice i objavljivali privatne podatke velikih kompanija poput Sonyja, PBS-a, Newscorpa i drugih. Iako je riječ o anonimnim kolektivima u kojima nisu važni identiteti članova i formalni vođa ne postoji, prateći konverzacije na internetu i objave na društvenim mrežama, bilo je jasno kako je neslužbeni vođa hakera koji upravlja većinom napada osoba koje je na internetu koristila nadimak Sabu. On je za mnoge postao simbol borbe protiv velikih korporacija i korumpirane vlasti te je na Twitteru imao veliki broj pratitelja pred kojima se hvalio s dotadašnjim pothvatima i najavljivao nove hakerske akcije.

Nakon što je u ljeto 2011. godine na nekoliko dana 'nestao' s interneta, ponovno je pokrenuo nove hakerske akcije i napade na korporacije u kojima su sudjelovali i drugi hakeri iz Anonymousa, LulzSeca i Antiseca. Ono što tada nitko od njegovih suradnika i brojnih pratitelja na Twitteru koji su ga smatrali hakerskim herojem nisu znali jest da je u vrijeme dok je nestao s interneta bio uhićen. Zbog hakerskih grijeha prijetilo mu je čak 124 godine zatvora, ali umjesto života iza rešetaka on se odlučio na suradnju s FBI-em te je sve hakerske akcije koje je pokrenuo nakon toga radio uz podršku FBI-a i s ciljem otkrivanja identiteta i uhićenja njegovih dotadašnjih 'prijatelja'. Zahvaljujući Sabuu, početkom 2012. uhićeni su neki od najopasnijih hakera (neki i danas služe dugogodišnje zatvorske kazne), a informacija kako je upravo najveća hakerska zvijezda Sabu (tada je i službeno objavljen njegov identitet – Hector Monsegur koji je rođen 1983. i živi u New Yorku) postao 'cinker' i kako su zahvaljujući njegovom djelovanju članovi Anonymousa završili u zatvoru šokirala je hakere diljem svijeta.

Nakon toga prestali su veliki napadi Anonymousa, a s vremenom se prestalo pričati i o 'najvećoj izdajici među hakerima' Sabuu – novinari Wireda nedavno su odlučili posjetiti Hectora Monsegura i vidjeti čime se on danas bavi i kako izgleda njegov život nakon što je promijenio stranu i odlučio surađivati s FBI-em. Hector je također uhićen u akciji u kojoj su pali najveći hakeri početkom 2012. te je nakon sedam mjeseci pušten na slobodu, uz uvjet da tri godine ne smije koristiti računala. Tijekom tog vremena radio je za obiteljsku kompaniju, a kada je ponovno počeo koristiti računalo kontaktirao je kompanije za cyber sigurnost, no nitko nije htio niti popričati s njim te nije imao nikakve šanse dobiti posao. Ipak, s vremenom se situacija promijenila te je Hector sada zaposlen u sigurnosnoj kompaniji Rhino Security Labs u kojoj je zadužen za testiranje sigurnosti računalnih sustava i web stranica klijenata. Zanimljivo, samo jedan klijent je zahtijevao da Hector ne radi na testiranju sigurnosti njegove stranice, no većina ostalih klijenata je oduševljena jer vjeruju kako Hector bolje od drugih sigurnosnih istraživača može pronaći sigurnosne propuste koje bi mogli iskoristiti hakeri. Govoreći o događajima prije pet godina i o Sabuu, Hector je novinarima rekao kako Sabu odavno više ne postoji te kako se on danas ne smatra niti bivšim članom LulzSeca, niti suradnikom FBI-a. On je danas samo sigurnosni istraživač kojem su na pameti 'posao, obitelj i plaćanje računa'.

No, dok je on svoje hakerske dane ostavio iza sebe, hakeri sigurno nisu zaboravili na njega – Hector je tako prošle godine gostovao na jednoj sigurnosnoj konferenciji, ali zbog prosvjeda protiv 'cinkera', organizator konferencije Jeffrey Carr morao je promijeniti lokaciju konferencije. 'Mržnja prema njemu bila je nevjerojatna', komentirao je Carr tadašnje događaje za Wired, no srećom sve je na kraju prošlo bez incidenata te su se, nakon što je Monsegur napustio konferenciju pod pratnjom policije, prosvjednici mirno razišli. 

zimo.co