Žalbeno vijeće Haaškog tribunala naložilo je Pretresnom vijeću da trenutno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

Kako je objavio Blic, glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz pozvao je ranije Žalbeno vijeće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju lidera SRS-a Vojislava Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtjev da žalba Tužiteljstva ne bude prihvaćena.

''Šešelj nije potkrijepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužiteljstva nije zasnovana na valjanim pravnim motivima'', navodi se u podnesku koji je Brammertz danas uputio Žalbenom vijeću, a koji je objavio Haaški tribunal.

''Žalba Tužiteljstva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primjereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje'', ističe se u podnesku.

Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Haag, prijetnje ljudima koji surađuju s Tužiteljstvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdravstveno stanje.

U Srpskoj radikalnoj stranci, nakon objave ove vijesti, sazvali su konferenciju za medije na kojoj su rekli kako se stav predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja se nije promijenio i on se neće dobrovoljno vratiti u Haag.

"Šešelj se neće dobrovoljno vraćati u Haaški tribunal, a ovih dana ćemo vidjeti na koji način će njega uhitit njegovi, do tada, najbliži suradnici u navodnim zločinima Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić", rekao je u izjavi za Anadoliju Milijan Damjanović, glasnogovornik SRS-a.