U subotu 20. prosinca 2014. godine u kinodvorani u Grudama s početkom u 19 sati održat će se treće „Božićno silo“ koje organizira poznati etnoglazbenik iz Gruda Jure Miloš, s bratom Damirom.
Na ovoj manifestaciji nastupiti će osam izvođača na guslama koji dolaze iz cijele BiH i četiri gangaške skupine. Na guslama nastupit će: Željko Šimić, Kosta Plakalović, Željko Keža, Miloš Parović, Josip Begić, Nikola Bošković, Mitar Đogo i Jure Miloš, dok će od gangaša nastupiti skupine iz Gruda, Posušja i Širokog Brijega.

Na „Božićnom silu“ gledatelji će moći vidjeti najbolje virtuoze iz cijele BiH te će moći uvidjeti raznolikosti sviranja i pjevanja na guslama od jednog kraja do drugog.
 


Jure Miloš, za portal Grude Online kazao je: – Sama tematike večeri je sama po sebi zanimljiva pošto se ove stvari događaju po prvi put na našim područjima. Želimo da se ova večer odradi u izvornom stilu. Pozornica će biti uređena na starinski način na kojoj će se izmjenjivati guslar za guslarom. Neće biti obični voditelj, nego posebni naratori koji će stvarati jedan dramski prikaz same te večeri kao što je bilo prije 150 godina.

„Na treće naše Božićno silo dolaze nam guslarska imena koji su višestruki prvaci Republike, bivše Jugoslavije, Savezni prvaci… Vidjeti će se raznolikost nošnje, ponašanje određenog guslara na pozornici, raznolikost pjevanja te će se čuti razne teme povijesti preko guslara. Onaj tko se malo više znanstvenim dijelom guslanja bavi, znanstvenom dijelom povijesti, čut će se razne povijesne teme preko gusala koje zapravo uče u samim knjigama, a sada će čuti u epskom desetercu. Sva ona guslarska publika koja voli gusle ne bi trebala ovo propustiti budući da će imati što vidjeti, a i osjetiti će se onaj starinski štih koji zapravo gusle i zaslužuju“, poručio je Miloš za portal Grude Online.

Ovakav oblik manifestacije održava se po prvi put u Hercegovini

„Cilj ove manifestacije je prikazivanje raznolikosti sviranja i pjevanja na guslama te poticanje dobrih međuljudskih odnosa. Znanstvena večer, guslarske povijesne priče i stare pjesme, kroz gusle kao i gangu, na izvoran način svakog izvođača, i po prvi put povezivanje guslara iz cijele BiH“, zaključio je za Grude Online, Jure Miloš.