Grupe ekstremnih Bošnjaka iz bihaćke regije i huligani iz navijačkih skupina uz logističku podršku pojedinih dijelova Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, planiraju izazvati nerede na mitingu i kontramitingu u Banja Luci 14. svibnja i destabilizirati Republiku Srpsku, pišu danas "Večernje novosti", prenosi Srna.

Dobro obaviješteni izvori lista navode da iza ovakvog scenarija stoje i neke zapadne službe koje bi nemire i eventualno reagiranje policije iskoristile za političku diskreditaciju aktualne vlasti u Banja Luci.

Taj "zapaljivi" plan bi u kasnijoj fazi, kako se navodi, trebalo poslužiti kao okidač za delegitimizaciju Republike Srpske u okviru BiH, čime bi se pojačali konstantni napori ka reviziji Daytonskog mirovnog sporazuma i postupnom ukidanju Republike Srpske.

Za subotu, 14. svibanj, u Banja Luci su najavljena dva prosvjeda - jedan pod motom "Oslobodimo Srpsku", koji organizira opozicija, a drugi, pod motom "Srcem za Srpsku-stop izdaji", organizira vlast Republike Srpske.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić apelirao je jučer na sve političke subjekte i građane Srpske da 14. svibanj i dani koje mu prethode i slijede proteknu mirno, da uslijed eventualnih sukoba ne bi bio doveden u pitanje opstanak Republike Srpske i samim tim destabilizirana Srbija.

Vučić je potvrdio da sigurnosne službe Srbije imaju informacije kako se pripremaju neredi u Republici Srpskoj.