Makedonski konzervativni premijer Nikola Gruevski izjavio je u obraćanju svojim pristašama u ponedjeljak da je njegov cilj ulazak Makedonije u Europsku uniju i NATO, ustvrdivši je da je spreman "slušati" zahtjeve oporbe, ali da neće podnijeti ostavku.

"Mračne snage neće pobijediti", rekao je, kako prenosi AFP, Gruevski na skupu podrške vlasti koji je prema službenim policijskim procjenama okupio i do 90 tisuća ljudi, dok mediji navode da je na ulicama Skoplja bilo do 30 tisuća ljudi, kao i na ranijem antivladinom prosvjedu na kojem je tražena premijerova ostavka.

"Nema povlačenja, nema predaje", poručio je Gruevski i ponovio svoje ranije optužbe na račun oporbe te, iako nije dao nikakvih dokaza, ustvrdio da strane tajne službe žele njegov odlazak s vlasti.

Oporbenom vođi Zoranu Zaevu poručio je da je skup podrške vladi najbolji dokaz da nije uspio srušiti vlast montiranim snimcima i terorističkim bandama.

Rekao je da Makedonija mora imati premijera koji će se boriti za dostojanstveno rješenje problema, umjesto oporbenog vođe što se na "destruktivan način i destabilizacijom" želi dokopati vlasti, javlja Hina.

Tanjug navodi da se premijer i samokritično osvrnuo na devet godina svoje vladavine te priznao da je bilo i pogrešaka. "Ovi prisluškivani razgovori su velika pouka za mene, u svakom zlu ima i nešto dobro. Kao partija, ako ne učimo na greškama onda ništa nismo naučili", prenosi Tanjug. Riječ je o nizu snimaka kojima je oporba dokazivala da vlast prisluškuje 20 tisuća ljudi i da vladajući zloupotrebljavaju ovlasti.

Gruevski je ponovio da će se problem ustavnog imena Makedonije rješavati na referendumu te da su prioriteti države europske integracije i članstvo u NATO-u, dok njegovi protivnici, kako je rekao, "to ne žele". "Oni hoće vlast pod svaku cijenu. Zamislite premijera kojega je na vlast dovela strana služba i o njemu ima iste snimke", naveo je.

Kazao je i da su se teroristi u Makedoniji pojavili nakon što je Europska komisija izvijestila da će ta država imati najveći rast u ovoj i idućoj godini, što znači investicije i radna mjesta.

"Nakon te objave su stigli iskusni teroristi. Naša policija ih je zaustavila. Oporba kaže da smo ih mi organizirali. Međutim, nema ubijenih civila, samo teroristi - nisu im prošle laži", naveo je makedonski premijer, kako prenosi Tanjug.

Skup koji su Gruevski i njegova stranka VMRO organizirali na trgu ispred zgrade parlamenta prošli su mirno, a nešto dalje, ispred zgrade vlade, i dalje su pristaše oporbene ljevice koji borave u šatorima.

Makedonska agencija Meta javila je da su se ministri vanjskih poslova Europske unije usuglasili kako će nastaviti pratiti situaciju u Makedoniji te da je potrebno "političko rješenje krize".